Beurs inside

'Het lijkt of we niks geleerd hebben van de crisis'

27 september 2018 13:10

Beeld © Beurs Inside

Top-Econoom Claudio Borio waarschuwde deze week voor turbulente tijden op de financiële markten. De wereldwijde schuldenberg is veel te groot en de rentes blijven ondertussen extreem laag. Dat kan ook zijn effect gaan hebben op de aandelenmarkt.

Met een totale schuldenberg van 247 biljoen dollar wereldwijd hebben we zo’n beetje drie keer de hele wereldeconomie bij elkaar geleend. Dus de rente zal toch echt een keer moeten gaan stijgen. Maar als de lage rentes faciliterend zijn geweest voor aandelen markten, is een stijgende rente toch fnuikend voor aandelen koersen? Vraagt Roland Koopman zich af in deze aflevering van Beurs Inside.

 

 

‘Een renteverhoging kunnen veel mensen niet dragen’

Jim Tehupuring deelt die zorg. Maar ziet ook dat de wereldeconomie nog niet klaar is voor een stijgende rente. Je ziet dat bijvoorbeeld in de huizenmarkt. Een rentestijging zou voor veel mensen een lastenverhoging betekenen die ze niet kunnen betalen.  En dat zie je wereldwijd. Niet alleen particulieren, maar ook veel bedrijven en zelfs landen kunnen een hogere rente helemaal niet dragen.

Toch meent Jim dat de tijd voor een renteverhoging wel daar is: “We moeten op de een of andere manier weer ‘back to normal’. Amerika is dat pad al in geslagen, maar Europa nog niet."

‘Er lijkt sinds de crisis niets verandert’

Beurscommentator Janneke Willemse vindt de hoge schuldenberg vooral schokkend: “Die hele crisis tien jaar geleden is veroorzaakt door de hoge schulden. Als je dit plaatje ziet is er dus eigenlijk niks verandert.”

Ondanks dat onze deskundigen hun zorgen uitspreken, zien ze voorlopig nog geen directe problemen. “Ondertussen kruipt die beurs nog steeds omhoog en lijkt het met de economie ook nog steeds goed te gaan.”, aldus Janneke.

 

Beurs Inside

In Beurs Inside kijken we elke week met ervaren beleggers en analisten naar het laatste nieuws rondom de financiële markten. Ook delen zij hun gouden beleggingstip voor die week. 

In het tweede deel van de uitzending spreekt presentator Roland Koopman met een bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd fonds of een bijzondere belegger. Deze week is Peter Paul de Vries van Value8 te gast.  

De hele aflevering kun je hier terugkijken. 

Bron • Beurs Inside