Bedrijven

Werkdruk grondpersoneel KLM te hoog, concludeert FNV

11 augustus 2017 17:03

Werkdruk grondpersoneel KLM te hoog, concludeert FNV
Het KLM-personeel voerde eind juli acties bij de incheckbalies. Beeld © ANP

Structurele onderbezetting en steeds zwaarder werk zorgt voor een veel te hoge werkdruk bij het grondpersoneel van KLM. Dat concludeert vakbond FNV na eigen onderzoek in aanloop naar de cao-onderhandelingen.

Air France-KLM
7.25
-1.60%

Bijna twee op de drie werknemers geven in het onderzoek aan dat de werkdruk zo hoog is dat er gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. Ook worden signalen daarover door KLM genegeerd. FNV heeft ruim duizend KLM-werknemers ondervraagd.

De vakbond wijst erop dat het aantal passagiers bij KLM in de afgelopen tien jaar flink is gestegen, maar dat het aantal werknemers vrijwel gelijk is gebleven. Dit zou voor een structurele onderbezetting zorgen en daarmee een hogere werkdruk. Dat is vooral het geval bij de bagage-afhandelaars, waar 82 procent aangeeft dat de werkdruk te hoog is, en de technische dienst (bijna 50 procent).

Hoog ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is dan ook hoog bij het KLM-grondpersoneel. Volgens de werknemers komt dat door lichamelijke belasting, werkdruk en onderbezetting. De bond dringt er bij KLM op aan om de onderbezetting op te lossen. Ook wil FNV dat er in de vracht- en passagiersafhandeling cao's voor de hele sector worden afgesproken.

KLM laat in een reactie weten dat het onderwerp werkdruk en werkdrukbeleving serieus wordt genomen. Later deze maand praten beide partijen verder over een mogelijk nieuwe cao.

Bron • RTL Z / ANP

Gerelateerde artikelen