Bedrijven

Verzekeraar ASR koopt Generali Nederland en is nog niet uitgeshopt

13 september 2017 09:11

Verzekeraar ASR koopt Generali Nederland en is nog niet uitgeshopt
Beeld © ANP

ASR neemt voor in totaal 200 miljoen euro de Nederlandse activiteiten van verzekeraar Generali over. Dat past in het beleid om naast op eigen kracht ook via overnames te groeien.

ASR Nederland
34.78
0.75%

ASR betaalt 143 miljoen euro in contanten aan Generali. Verder steekt het zo'n 60 miljoen euro in het versterken van de kapitaalbuffer van het bedrijf. Generali heeft een omzet van 379 miljoen euro. Dat komt voor ruim 70 procent op naam van schadeverzekeringen en verder verkoopt het levensverzekeringen.

Volgens Generali sluit het goed aan bij ASR. Het gaat er met name om dat ASR er nieuwe distributiekanalen bij krijgt, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. 

Nog niet uitgewinkeld

Met deze overname is het bedrijf nog zeker niet uitgewinkeld, zegt topman Jos Baeten van ASR. Vooral op het gebied van schade- en uitvaartverzekeringen en vermogensbeheer wil het bedrijf zich graag verder versterken.

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra vraagt zich dan ook af of ASR ook Vivat, de verzekeringsactiviteiten van het voormalige SNS Reaal, gaat kopen. Maar daar is nog niets over gezegd.

Arbeidsplaatsen verdwijnen

Bij Generali Nederland werken 350 mensen. Alle activiteiten worden overgebracht naar kantoren van ASR. Het hoofdkantoor van Generali in Diemen wordt gesloten. Er verdwijnen waarschijnlijk arbeidsplaatsen.

Verder levert de samenvoeging van IT-systemen bezuinigingen op. "De jaarlijkse kosten van Generali Nederland liggen nu rond de 50 miljoen euro'', zegt Baeten. Hij gaat ervan uit dat de helft daarvan kan worden bespaard. De integratie wordt naar verwachting in 2020 afgerond..

Staat en ASR

In 2008 werd ASR genationaliseerd. Inmiddels is het aan de beurs genoteerd en de staat heeft nog maar zo'n 20 procent van de aandelen.

Mogelijk verkoopt de staat nog dit jaar de resterende aandelen.

'Aantrekkelijke prijs'

ASR neemt Generali Nederland over voor een aantrekkelijke prijs. Dat schrijft KBC Securities in een commentaar. Analist Matthias De Wit denkt dat de verzekeraar de financiƫle voordelen van de deal aan de conservatieve kant inschat.

De Wit twijfelt er niet aan dat ASR de integratie van Generali Nederland tot een goed einde zal brengen. Hij wijst daarbij op de sterke reputatie die de verzekeraar heeft op het gebied van overnames. Het advies van KBC voor het aandeel blijft houden, wel gaat het koersdoel omhoog van 33 naar 36 euro.

Ook ING oordeelt positief over de acquisitie, die volgens analist Albert Ploegh aanzienlijke schaal- en kosten kan opleveren. Hij handhaaft zijn koopadvies bij een richtprijs van 37,50 euro.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen