Bedrijven

Tegenvaller Ryanair: cabinepersoneel valt niet onder Ierse wet

14 september 2017 15:33

Tegenvaller Ryanair: cabinepersoneel valt niet onder Ierse wet
Beeld © EPA

Stewardessen van budgetmaatschappij Ryanair vallen onder het arbeidsrecht van het land waar ze zijn gestationeerd. Dat betekent dat zij bij arbeidsgeschillen niet onder de Ierse wet vallen. De koers van Ryanair daalt.

De zaak bij het Europese Hof van Justitie was aangespannen door zes stewards en stewardessen uit België, Spanje en Portugal. Ryanair wilde voor een geschil naar de rechter in Ierland, waar Ryanair is gevestigd. Maar de rechter steekt hier dus een stokje voor.

België

Het cabinepersoneel heeft een contract volgens Iers recht, omdat zij voor een Ierse maatschappij vliegen. Maar de werknemers hadden het Belgische Charleroi als thuisbasis en ze moesten binnen een uur van die luchthaven wonen. Zij kunnen nu dus naar de rechter in België. Zij denken dat de Belgische arbeidsrechtspraak voordeliger voor ze uitvalt.

Volgens de rechter gaat het erom dat de zwakkere partij, het cabinepersoneel dus, wordt beschermd.

Koers onderuit

Beleggers zien de bui al hangen voor Ryanair. Zij vrezen dat het meer geld kwijt zal zijn aan personeel en de koers staat dan ook in de min.

Het afgelopen jaar hebben beleggers echter prima kunnen verdienen aan Ryanair. De koers steeg per saldo met de helft.

Ryanair is blij

Ryanair zelf is opmerkelijk genoeg blij met de uitspraak van de rechter, omdat deze volgens de maatschappij heeft gezegd dat de thuisbasis niet als enige bepaalt onder welke wetgeving werknemers vallen.

Ook zou onder meer meespelen waar werknemers hun instructies krijgen, waar passagiers op- of uitstappen, waar het werk wordt georganiseerd.

'Contracten blijven onder Ierse wetgeving'

Ryanair zegt het cabinepersoneel in heel Europa een Ierse arbeidsovereenkomst zal blijven krijgen. De uitspraak van de rechter bepaalt volgens Ryanair alleen de criteria over welke rechter over juridische kwesties oordeelt. Het verandert volgens Ryanair niets aan de vraag onder welke wetgeving contracten vallen.

In de Ierse wetten zijn trouwens alle EU-arbeidsrichtlijnen overgenomen die ook in de Ryanair-arbeidsovereenkomsten zijn opgenomen, verdedigt Ryanair zich. In sommige gevallen zou die zelfs betere bescherming bieden dan andere EU-landen, aldus Ryanair.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen