We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Bedrijven

Schiphol boekt minder winst, dit zijn de belangrijkste cijfers

17 februari 2017 08:39

Schiphol boekt minder winst, dit zijn de belangrijkste cijfers
Beeld © ANP

Schiphol heeft de winst het afgelopen jaar zien dalen. Dit moet je weten:

Op welke winst kwam Schiphol uit?

De nettowinst kwam uit op 306 miljoen euro, tegen 374 miljoen euro in 2015, meldt het bedrijf

Vanwaar die daling?

In 2015 kon Schiphol een eenmalige boekwinst van 50 miljoen euro bijschrijven op de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Een herwaardering van het vastgoed leverde een meevaller op van 71 miljoen euro, dat was een jaar eerder 67 miljoen euro.

Hoe zit het met de omzet?

De omzet bleef wel op peil, ondanks een forse verlaging van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen. Schiphol behaalde een omzet van 1,4 miljard euro, een fractie meer dan een jaar eerder.

Maar de tarieven waren toch gedaald, pakte dat niet nadelig uit?

Luchtvaartmaatschappijen moeten aan Schiphol geld betalen voor landing en start. De afgelopen tijd zijn die tarieven van Schiphol fors gedaald: met 11,6 procent per 1 april 2016. Maar de daling werd grotendeels gecompenseerd door een sterke groei van het aantal passagiers. Dat nam afgelopen jaar met 9,2 procent toe tot 63,6 miljoen.

De tarieven gaan ook in 2017 dalen, meldt Schiphol; met 7,1 procent per 1 april. In 2018 zal het tarief naar verwachting weer stijgen.

Barst Schiphol al uit zijn voegen?

Nou, bijna, geeft op ceo Jos Nijhuis toe. "Met de snelle groei van het aantal passagiers tot 63,6 miljoen bereikt Schiphol de grenzen van haar capaciteit. Het aantal Schengen-passagiers is zelfs met 17 procent gegroeid. Door adequaat te reageren met de bouw van een tijdelijke vertrekhal voorzien we in de benodigde extra capaciteit op korte termijn."

Op de lange termijn vindt Nijhuis 'investeringen in bereikbaarheid, kwaliteit, een nieuwe pier en terminal onontbeerlijk.' Hij stuurt aan op afspraken met de overheid en omgeving voor na 2020.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen