Bedrijven

Randstad geeft mkb-klanten ING inkijkje in personeelsaanbod

19 juni 2017 10:31

Randstad geeft mkb-klanten ING inkijkje in personeelsaanbod
Beeld © ANP

Uitzender Randstad gaat zakelijke klanten van ING helpen bij het vinden van geschikt personeel. Dat is op dit moment geen sinecure, omdat er een mismatch is op de arbeidsmarkt tussen wat werkgevers zoeken en wie er beschikbaar is om te werken.

RANDSTAD NV
50.34
-3.30%

Mkb-bedrijven, want daar is het vooral voor bedoeld, die bankieren bij de bank krijgen toegang tot een platform waar ze kunnen zien hoe het met vraag en aanbod van personeel in hun regio gesteld is. Op het platform kunnen bedrijven ook informatie vinden over wat ze zouden moeten doen om personeel te verleiden voor hen te komen werken en of het bedrijf aantrekkelijk is als werkgever.

De bank en het uitzendbedrijf spelen in op de krapte op de arbeidsmarkt die is ontstaan omdat de economie maar blijft groeien. Ruim de helft van de werkgevers geeft aan moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel, bleek vorige week al uit onderzoek. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat werkgevers verwachten dat dit nog erger wordt.

Op verzoek van RTL Z inventariseerde Randstad welke functies op dit moment het lastigst in te vullen zijn én welke het makkelijkst. De top 10 van beide categoriën:

Snel te vinden Moeilijk te vinden

Sjouwer

Heftruckchauffeur
Orderpicker Sales promotor
Bijrijder Verkoopmedewerker
Productiemedewerker Financieel-administratief medewerker
Promotie medewerker Leerkracht basisonderwijs 
Schoonmaker gebouwen / kantoren Elektromonteur
Lader/ losser Vrachtwagenchauffeur 
Assemblagemedewerker Helpende
Receptionist / telefonist Commercieel medewerker binnendienst
Winkelassistent Productiemedewerker techniek

'Scheelt in de kosten'

Volgens ING liggen ondernemers er zelfs regelmatig wakker van. Niet zonder reden, aldus de bank, want als het niet lukt om voldoende personeel te vinden, 'ontstaat er financiële onbalans'. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als mkb-ers al hebben geïnvesteerd in een machine, maar niet genoeg man-/vrouwkracht hebben om hem te bedienen.

Een goed overzicht van beschikbaar personeel voorkomt bovendien dat ondernemers veel geld uitgegeven aan werving, voegt een ING-woordvoerder nog toe. "Als je niet goed in kaart kunt brengen of er personeel beschikbaar is, ben je mogelijk meer kwijt aan wervingskosten."

Exclusieve samenwerking

Het idee voor de samenwerking komt bij ING vandaan. Het vinden van goed personeel bleek bovenaan de lijst te staan van zorgen van mkb-klanten van de bank. Op zoek naar een goede partner, kwam de bank bij Randstad uit. Daar wordt al mee samengewerkt, mensen die hun baan verliezen en een hypotheek hebben bij de bank kunnen een loopbaangesprek krijgen met iemand van Randstad. 

De nieuwe samenwerking is in eerste instantie een pilot van negen maanden. De bank heeft bij Randstad bedongen dat tijdens de pilot geen andere banken dezelfde service mogen bieden aan hun klanten. Of dat zo blijft als de samenwerking bevalt, kan de woordvoerder niet zeggen.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen