Bedrijven

Persbureau ANP boekt opnieuw verlies in roerig jaar

Mathijs Smit • 19 mei 2017 05:54 @Mathijs__Smit

Persbureau ANP boekt opnieuw verlies in roerig jaar
Ook in het laatste jaar onder topman Van Nispen boekte het ANP verlies - Beeld © Beeld ANP

In het turbulente jaar 2016 heeft persbureau ANP opnieuw een verlies geleden, van ruim 400.000 euro. Het is het vierde jaar op rij dat het persbureau rode cijfers schrijft.

Het ANP is vooral bekend als nieuwsleverancier van mediabedrijven, maar heeft eveneens een divisie die diensten levert aan het bedrijfsleven. Uit de gisteren bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening blijkt dat de omzet van het persbureau vorig jaar ruim 2 procent daalde, tot 24,8 miljoen euro.

Onderaan de streep stond een verlies van bijna 422.000 euro. Daarmee is het verlies ten opzichte van een jaar eerder ruimschoots gehalveerd.

Geen rustiger vaarwater

Dat betekent niet dat het ANP vorig jaar in rustiger vaarwater terecht kwam. Integendeel. In november onthulde RTL Nieuws dat algemeen directeur Guido van Nispen begin 2017 zou moeten vertrekken, wegens tegenvallende groei van de zakelijke tak. Van Nispen kreeg een ontslagvergoeding van ruim 150.000 euro.

Destijds ontkenden de directeur en president-commissaris Rijkman Groenink het aanstaande vertrek, maar eind maart meldde ANP dat Van Nispen het toch "tijd vond voor een nieuwe uitdaging."

Eerder dit jaar was commercieel directeur Eline Deijs al vertrokken. Zij was in de zomer van 2015 naar het ANP gekomen om het persbureau "verder te laten groeien." Van Nispen en Deijs werden vervangen door Marcel van Lingen en Martijn Bennis.

Harde machtsstrijd

Ook de volledige raad van commissarissen stapte begin april op, naar verluidt als gevolg van een harde machtsstrijd met het bestuur van de Vereniging Veronica, die het ANP in 2010 uit ideële motieven overnam.

Het ANP boekte in 2015 en 2014 een verlies van bijna één miljoen euro, en het jaar daarvoor een verlies van ruim twee ton. Vereniging Veronica heeft geen zin meer om alleen voor de verliezen op te draaien, en zoekt al jaren tevergeefs naar mede-investeerders of kopers.

'ANP gezond'

Volgens zakelijk directeur Martijn Bennis weerspiegelt het resultaat onder de streep niet de gezondheid van ANP, omdat daarin onder meer ook een miljoenenafschrijving op de goodwill zit.  "Operationeel was 2016 een behoorlijk goed jaar met een operationele winst van ongeveer 3,7 miljoen, vergelijkbaar met het resultaat uit 2015." 

Bron • RTL Z / Mathijs Smit

Gerelateerde artikelen