Bedrijven

Monsanto-overname kan prijzen opdrijven: EU start onderzoek

Matthias Pauw • 22 augustus 2017 15:23 @mattpauw

Monsanto-overname kan prijzen opdrijven: EU start onderzoek
Een protest tegen Monsanto bij de Europese Commissie. Beeld © EPA

De Europese Commissie geeft voorlopig geen toestemming voor de grootste overname door een Duits bedrijf ooit. Farmaceut Bayer wil voor 66 miljard dollar zaadveredelaar Monsanto overnemen, maar dat gaat voorlopig dus niet door.

De Europese Commissie is bezorgd dat Bayer en Monsanto samen een te sterke marktpositie krijgen, en stelt een aanvullend, diepgravend onderzoek in. De deal komt daardoor hoogstwaarschijnlijk niet voor het eind van het jaar rond, zoals gepland was. De Commissie heeft namelijk tot 8 januari 2018 de tijd om te besluiten of de deal door kan gaan.

Toestemming

In september 2016 kwamen de twee bedrijven al tot een akkoord over de mega-overname, maar voordat die ook daadwerkelijk door kan gaan, moest er wel toestemming zijn van de toezichthouders. Bayer legt 128 dollar per aandeel Monsanto neer. Toen het bod vorig jaar werd uitgebracht betekende dat een bonus van 44 procent op de prijs van het aandeel.

De Europese Commissie geeft alleen toestemming voor een dergelijke grote overname, als het nieuwe fusiebedrijf niet te groot wordt op een bepaalde markt. Dat is namelijk slecht voor de concurrentie en daarmee slecht voor de consument, is het idee.

Andere markten

Op het eerste oog lijken de bedrijven maar weinig overlap te hebben, qua activiteiten. Bayer is immers bekend als medicijnenfabrikant en Monsanto maakt landbouwproducten.

Maar ook Bayer is een grote fabrikant van gewasbescherming. En daar kunnen voor de Europese Commissie dan ook problemen schuilen. De CropScience-divisie van Bayer is goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 10 miljard euro. Ruim een vijfde van de totale omzet van het Duitse bedrijf.

De bedrijven zouden samen goed zijn voor ruim een kwart van de zaden- en peticidenmarkt.

Grootste

Daarmee ontstaat volgens de Commissie het grootste zaden- en pesticidenbedrijf ter wereld. Daardoor zouden uiteindelijk de prijzen omhoog kunnen gaan en de kwaliteit naar beneden. Ook is de Commissie bezorgd dat er zo minder keuze voor de landbouwsector overblijft en dat de innovatie in de sector lijdt onder zo'n grote speler.

"Zaden en pesticiden zijn essentieel voor boeren en uiteindelijk consumenten", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager. "We moeten effectieve concurrentie waarborgen zodat boeren toegang hebben tot innovatieve producten tegen competitieve prijzen."

Bayer en Monsanto hebben op 31 juli de Commissie al geprobeerd gerust te stellen op dit vlak, maar de toezeggingen waren volgens Vestager onvoldoende.

Omstreden bedrijf

Overnameprooi Monsanto is zeker geen onomstreden bedrijf. Het bedrijf is vooral bekend als producent van genetisch gemodificeerde gewassen, maar maakt ook veelgebruikte bestrijdingsmiddelen.

Vooral het middel Roundup is berucht. Uit onderzoek blijkt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Monsanto is hier zelf al sinds jaar en dag van op de hoogte, maar verzweeg die kennis.

Ook heeft Monsanto wetenschappelijk onderzoek beïnvloed, waardoor moest blijken dat het gebruikt van de chemicaliën helemaal geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Klachten van burgers

De Europese Commissie laat ook weten dat het veel ongeruste brieven heeft gekregen van burgers over de deal tussen Bayer en Monsanto. Toch zegt de EC alleen te kijken naar de mededingingsregels en dat het onbevooroordeeld zijn werk uitvoert.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen