Bedrijven

Facebook probeert banden met China te herstellen

08 september 2017 16:18

Facebook probeert banden met China te herstellen
Beeld © Getty

Facebook heeft een Chinese oud-topambtenaar aangetrokken om zijn banden met het land te herstellen. De man, William Shuai, was eerder de persoon die ervoor zorgde dat LinkedIn voet aan grond kreeg in China.

Facebook is al sinds 2009 verboden in China, omdat het land het internetgedrag van zijn burgers in de gaten houdt en waar nodig cencureert. Pas als een bedrijf toegeeft aan de censuur, is de website te bereiken in China. 

Zo werken populaire Chinese sociale media als Weibo (een soort Twitter) en WeChat (een soort WhatsApp) actief mee aan het censureren van content, met name omdat de Westerse varianten de censuur niet toestaan en daardoor worden geblokkeerd.

Belangrijk land

Shuai, die voorheen voor de Chinese overheid werkte, wordt nu door Facebook aangesteld om een betere relatie met Beijing te krijgen. China is een belangrijk land voor Facebook: er zijn daar honderden miljoenen internetgebruikers die nog geen account hebben bij het sociale netwerk.

China is zo belangrijk voor Facebook-baas Mark Zuckerberg dat hij zelfs Mandarijn leerde om het land beter te begrijpen - natuurlijk als charmeoffensief. Eerder meldde The New York Times al dat Facebook aan een censuurtool zou werken waarmee het sociale netwerk toegang zou kunnen krijgen tot China.

LinkedIn en Oculus

LinkedIn is als één van de weinige Westerse techbedrijven wel te gebruiken in China, en houdt zich daar aan de strenge censuurrregels. Shuai zorgde er volgens The Wall Street Journal voor dat het zakelijke sociale netwerk uiteindelijk in China actief werd. Hij werkte de afgelopen drie jaar bij LinkedIn.

Opvallend genoeg heeft Facebook-dochterbedrijf Oculus wel een kantoor in Shanghai. De VR-brillen van Oculus worden in China gemaakt, en het kantoor houdt contact met de fabriek die de hardware in elkaar zet. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen