Bedrijven

ASR mogelijk dit jaar nog op eigen benen

Michaël Niewold • 30 augustus 2017 07:55 @michaelniewold

ASR mogelijk dit jaar nog op eigen benen
Beeld © ANP

De Nederlandse staat verkoopt mogelijk nog dit jaar de resterende 20 procent aandelen van verzekeraar ASR die het nog heeft.

ASR Nederland
34.78
0.75%

 Als dit gebeurt, koopt ASR 100 miljoen eigen aandelen in, schrijft het bedrijf in het persbericht bij de halfjaarcijfers. Voorwaarde is dat de kapitaalbuffer op orde blijft. Daarnaast laat het bedrijf het afhangen van de marktomstandigheden.

En die zullen ook beslissend zijn voor het besluit om de laatste tranche aandelen naar de beurs te brengen. Die beslissing wordt genomen door het NLFI, de instantie die namens de staat overheidsbelangen in financiële instelligen beheert.

ASR wil graag op eigen benen

Halverwege juni werden nog 25 miljoen aandelen verkocht, dat leverde 725 miljoen euro op. Toen werd afgesproken dat er minstens 60 dagen gewacht zou worden voordat er een nieuwe pluk aandelen verkocht zou worden. Dat mag nu dus al en ASR neemt alvast een voorschot op dat besluit. 

ASR boekte in de eerste helft van dit jaar meer winst. De verzekeraar profiteerde onder meer van een een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen. Ook hielp mee dat door de milde winter betrekkelijk weinig schades uitgekeerd hoefden te worden.

Kapitaalbuffer gestegen

Het operationeel resultaat steeg met bijna 29 procent tot 385 miljoen euro. Onder de streep bleef 397 miljoen euro over, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. De kapitaalbuffer steeg ook, tot 194 procent. 

De totale premie-inkomsten gingen wel met een zesde omlaag naar 2,2 miljard euro. Dat komt doordat vorig jaar eenmalig een grote post kon worden geboekt dankzij een overname. Afgezien van incidentele mee- en tegenvallers was sprake van ruim 3 procent groei. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen