Business

Turks garantiefonds en rekeninghouders eisen schadevergoedingen van ING

Mathijs Smit • 16 maart 2017 15:13 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Bij de Turkse dochter van ING is een lijk uit de kast komen vallen. De bank heeft een flink aantal claims ontvangen van gedupeerde Turkse spaarders en het Turkse Depositogarantiefonds.

ING is sinds 2007 actief in Turkije. Dat jaar kocht het voor 2 miljard euro de middelgrote Oyak Bank, met 5900 werknemers en een marktaandeel van 3 procent. ING beschouwde de aankoop als 'een goede basis op de belangrijke Turkse groeimarkt.'

De ambities waren groot. Het marktaandeel moest naar 5 procent. En via het netwerk van 360 vestigingen zou de tot ING Bank Turkije omgedoopte aanwinst ook verzekeringen gaan verkopen. Nu blijkt dat ING met de overname ook een lastig dossier heeft binnengehaald.

Claims van rekeninghouders

In een toelichting op de vandaag verschenen jaarrekening schrijft ING dat het verschillende claims heeft ontvangen van (voormalige) klanten die een buitenlandse (offshore) bankrekening van rechtsvoorgangers van ING Bank Turkije bezaten.

Het betreft banken die nu onderdeel zijn van ING Bank Turkije, maar ooit waren geconfisqueerd door het Turkse depositogarantiefonds SDIF. Dat is de overheidsinstelling die een deel van de spaartegoeden bij Turkse banken garandeert.

Claims Turks garantiefonds

Ook blijkt het Turkse depositogarantiefonds SDIF zelf via verschillende rechtszaken schadeclaims te hebben ingediend bij ING. Het overheidsfonds wil door de Nederlandse bank schadeloos worden gesteld voor onterechte betalingen aan houders van offshore rekeningen.

ING is op zijn beurt een arbitrageprocedure begonnen tegen de verkoper van de bank; het pensioenfonds van het Turkse leger. ING wil dat het pensioenfonds de bank vrijwaart voor de claims.

Financieel effect

ING zegt dat het nog niet mogelijk is om in te schatten wat de uitkomst van de procedures zal zijn. Ook kan de bank geen schatting maken van het financiële effect van de claims. Dat de kwestie in het jaarverslag is opgenomen, geeft aan dat het gaat om substantiële bedragen.

ING wil niet zeggen hoe hoog de ontvangen schadeclaims van de rekeninghouders en het garantiefonds zijn. "Wij geven daar geen details over", aldus een woordvoerder.

Turkse bankencrisis

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat de wortels van de claims op ING liggen in de Turkse bankencrisis van 2001. Destijds dreigden talloze banken over de kop te gaan. Overheidsinstelling SDIF greep in door kwakkelende banken te confisqueren. SDIF stelde de rekeninghouders voor een deel schadeloos, maar veel particulieren en bedrijven verloren een deel van hun banktegoeden.

Zes banken die het SDIF confisqueerde, werden opgeschoond en samengevoegd onder de paraplu van Sümerbank. Veel slechte leningen van deze banken bleven achter bij de overheid. Het opgekalefaterde Sümerbank werd een jaar later verkocht aan Oyak Bank, een bank die in handen was van het pensioenfonds van het Turkse leger.

Toen ING in 2007 Oyak Bank van het militaire pensioenfonds kocht, kwam daarmee dus ook de geschiedenis van de wankele Sümerbank mee. In die boedel bevond zich ook de tikkende tijdbom van de huidige claims, bevestigt ING.

Bron • RTL Z