Business

'Techbedrijven gaan rol banken overnemen'

Saskia van Huijgevoort • 02 oktober 2015 15:48 @Saskia_vanH

Beeld ©

Technologiebedrijven krijgen komende jaren een deel van de Nederlandse bancaire markt in handen. Ook gaan ze een grotere rol spelen in het betalingsverkeer, denken jonge medewerkers van Nederlandse banken.

Ze verwachten dat grote bedrijven als Apple, Google en het Chinese Alibaba de komende tien jaar een groot deel van dit verkeer naar zich toe zullen trekken, blijkt uit onderzoek van KPMG. Zo’n 40 procent van de ondervraagden denkt dat innovatieve startups het businessmodel van banken onder druk zullen zetten.

Eerder deze week waarschuwde het gerenommeerde adviesbureau McKinsey & Co ook al voor deze trend. Banken staan voor een belangrijke keuze de komende jaren: meegaan met de financiële technologische revolutie of er tegen vechten. Traditionele financiële instellingen hebben vaak een zwakke relatie met hun klanten. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor de concurrentie van startups, die het voor elkaar krijgen om veel directer te communiceren met hun afnemers.

Weinig technologische kennis
De jonge bankiers denken dat hun bazen minder snel met hun tijd meegaan dan hun concurrenten, omdat ze onvoldoende technologische kennis hebben. Daarom verwacht ruim de helft dat banken in de toekomst meer geld zullen verdienen met advisering, dan rente-inkomsten. Ook denken ze dat de verkoop van klantgegevens en big data een belangrijke bron van inkomsten gaan worden.

Voorlopig gaat het trouwens nog behoorlijk goed in bankenland. Vorig jaar boekten de financiële instellingen recordwinsten: bij elkaar verdienden ze meer dan duizend miljard dollar. Overigens vertrouwt ruim één op de vier Nederlanders de sector weinig tot zeer weinig. Ondertussen zijn er wel al 12.000 fintech-startups in de markt die daar een graantje van mee willen pikken. Zij bieden vaak goedkopere en innovatievere diensten aan dan de traditionele banken.