Business

Bergingsbedrijf Smit pompt olie uit gezonken schip Flintstar

Saskia van Huijgevoort • 08 oktober 2015 21:39 @Saskia_vanH

Het ligt een beetje aan het weer, maar er wordt gehoopt dat er vrijwel direct een inspectie kan worden uitgevoerd Beeld © ANP

Bergingsbedrijf Smit gaat samen met branchegenoot Multraship de olie wegpompen uit het vrachtschip Flinterstar dat dinsdag voor de kust van België zonk.

Het bedrijf is vanavond al naar de plek gevaren waar het schip zonk. Het ligt een beetje aan het weer, maar er wordt gehoopt dat er vrijwel direct een inspectie kan worden uitgevoerd. Morgen wordt begonnen met het wegpompen van de olie, zegt een woordvoerder. Het schip is vlakbij Zeebrugge gezonken en ligt op een zandbank.

De gouverneur van West-Vlaanderen was vanmiddag boos omdat de berging zo lang duurde. Hij noemde de strijd die bedrijven voerden om de opdracht 'een pokerspel'. "Het schip zakt weg en de kans groeit dat het breekt of slagzij maakt."

427 ton olie
Het vrachtschip had op het moment van de aanvaring dinsdag 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie aan boord. Onbekend is hoeveel daarvan al in de Noordzee is gelekt. Het wegpompen van de olie kan erg lang gaan duren. "Het schip kan ook niet in één geheel gelift worden. Dat betekent dat de olie er eerst uit moet. Als we aan het schip gaan trekken kan de andere tank met olie ook kapot gaan", vertelt de eigenaar van het schip Bart Otte.

Volgens Otto is het schip 'total loss'. Over de berging van het scheepswrak is nog niets afgesproken. Volgens de Belgische wet is het aan de Belgische overheid hierin het voortouw te nemen.

Bron • RTL Z / ANP