Bedrijven

Renault legt fabrieken stil door aanval met ransomware

Loek Essers • 13 mei 2017 12:53 @loekessers

Informatieborden op zwart: ook de Duitse spoorwegen zijn door de ransomware getroffen. Beeld © AFP

De Franse autofabrikant Renault heeft vandaag zijn fabrieken stilgelegd. Het bedrijf werd gedwongen de productie te staken omdat het last heeft van de grote ransomware-aanval.

Dat laat het management van het bedrijf weten aan persbureau AFP. Het stilleggen van fabrieken in Frankrijk en Slovenië is onderdeel van de maatregelen die het bedrijf neemt om de verspreiding van de ransomware tegen te gaan.

Computers 

Iemand van de vakbond meldt AFP dat er in Frankrijk vooral problemen zijn in de fabriek in Sandouville, vlakbij Le Havre. In Slovenië zijn de computers van dochterbedrijf Revoz in Novo Mesto getroffen.

Gisteren verspreidde een gigantische ransomware-aanval zich met flinke snelheid over de wereld. Bij de aanval worden Windows-computers gegijzeld door zogeheten WanaCrypt0r-ransomware. Als de infectie een computer heeft overgenomen, dan gaat die op slot en kan een gebruiker niet meer bij zijn bestanden, tenzij hij 300 dollar in bitcoins overmaakt.

Grootste aanval ooit

Volgens Europol is de aanval de grootste in omvang ooit. De in Den Haag gevestigde politieorganisatie meldt dat er ingewikkelde internationale onderzoeken voor nodig zijn om de mensen achter de aanvallen te achterhalen. De gespecialiseerde Cybercrime Taskforce van Europol zal een belangrijke bijdrage aan het onderzoek leveren.

Vrijdag zijn aanvallen op zeker 75.000 computers uitgevoerd. Ze hebben ernstige problemen in de Britse gezondheidszorg veroorzaakt. Naast Renault hebben ook bedrijven als Deutsche Bahn en Telefónica last van de aanval.

De Duitse federale recherche, het Bundeskriminalamt, heeft vandaag een onderzoek aangekondigd naar de cyberaanval op de Deutsche Bahn.

Het treinverkeer werd niet verstoord, maar verschillende elektronische bestemmingsborden op de stations werden beïnvloed.

Reizigers posten foto's op sociale media van de borden met rode schermen, waar de boodschap op staat dat de toegang wordt hersteld nadat losgeld is betaald. Deutsche Bahn werkt aan een oplossing.

G7 wil ingrijpen

De economische overleggroep G7 heeft vandaag besloten meer samen te werken in de strijd tegen cyberaanvallen. De ministers van Financiën en centrale bankiers van de zeven vooraanstaande en rijke westerse landen zijn zaterdag in Italië bij elkaar.

De aanvallen zijn een groeiend gevaar voor onze economie en moeten worden aangepakt. Er bijvoorbeeld gezamenlijk worden gewerkt aan manieren om kwetsbare plekken in het netwerk van de financiële wereld snel te signaleren, vindt de G7.

Aanval gestopt

De verspreiding van het virus is gisteravond gestopt. Er zijn nog steeds geen Nederlandse meldingen van slachtoffers, zei Ronald Prins, directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT vanochtend. Uit zeker 75 landen kwamen meldingen van ransomware-slachtoffers binnen.

Een IT-specialist ontdekte het virus en maakte het onschadelijk, zei Prins. "Het virus controleert continu of een bepaalde website in de lucht is. Zolang dat niet het geval is, gaat het verspreiden verder. Deze onderzoeker ontdekte dat het virus zichzelf uit kan zetten en hij heeft dat geactiveerd door de website op zijn eigen naam te zetten." 

 

Meer op rtlz.nl:
Aanval ransomware levert criminelen tot nu toe niet veel op
Zo laat je je computer niet gijzelen door ransomware

Bron • RTL Z / ANP / Loek Essers