Business

Top ABN Amro op de schop, ook Vogelzang verlaat de bank

Michaël Niewold • 06 februari 2017 08:43 @michaelniewold

Chris Vogelzang (in het midden met blauwe stropdas) op een bijeenkomst in 2011. Beeld © ANP

Kersvers ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen zet het mes in de toplaag van de bank. Van de 100 topmanagers moeten er 60 op zoek naar ander werk, binnen of buiten de bank. Gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten, zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

"Het plan is er, hoe dat er in detail uitziet, gaat in de komende weken duidelijk worden", legt een woordvoerder uit.

Het meest in het oog springende vertrek is dat van Chris Vogelzang. Hij was al sinds 2000 in dienst van de bank en sinds 2009 lid van de Raad van Bestuur. Binnen de bank gold hij als favoriet om Zalm op te volgen als bestuursvoorzitter, maar die positie ging naar financieel topman Kees van Dijkhuizen. 

Zelf zegt Vogelzang in het persbericht van de bank dat het tijd is voor anderen 'om het stokje over te nemen'. Vogelzangs vertrek uit de top is weliswaar per direct, hij blijft nog wel 6 maanden op de loonlijst staan. Zijn vertrek 'ging in goed overleg' en daarom geldt de contractuele opzegtermijn, legt een woordvoerder uit. 

Leegloop uit top

Chris Vogelzang is de vierde topbestuurder in een tijdsbestek van nog geen half jaar die zijn vertrek aankondigt. Ook Gerrit ZalmJoop Wijn en Caroline Princen vertrekken bij de bank (of zijn inmiddels vertrokken). Vogelzang werd voor de benoeming van Kees van Dijkhuizen genoemd als favoriet op Zalm op te volgen

Duizenden ontslagen

Volgens topman Van Dijkhuizen vormen de substantiële veranderingen in de bankensector de aanleiding voor de nieuwe structuur. "In de afgelopen jaren is het aantal medewerkers van ABN Amro aanzienlijk minder geworden, maar is de omvang van het senior management onveranderd gebleven", zei hij. ABN Amro ontsloeg in twee recente ontslagronden duizenden medewerkers

Met de aangekondigde wijzigingen is het totaal aantal bestuurders en algemeen directeuren teruggebracht van negentien naar negen. De samenstelling van de veertig overgebleven topmanagers wordt jaarlijks geëvalueerd. 

Bron • RTL Z