Business

Miljardenschikking Volkswagen in VS bijna rond

11 januari 2017 07:50

Beeld © ANP

Volkswagen heeft nagenoeg een akkoord bereikt met Amerikaanse autoriteiten over een miljardenschikking om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen.

Dat meldt het Duitse autobedrijf. Bij de schikking die nu op tafel ligt zou VW 4,3 miljard dollar aan boetes betalen. Daarnaast belooft het bedrijf forse hervormingen, waaronder de instelling van een onafhankelijke toezichthouder, die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert.

Volkswagen betuigt in de deal ook schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten.

Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door het bestuur van Volkswagen. Dat gebeurt naar verwachting op zeer korte termijn. Ook Amerikaanse rechtbanken moeten nog instemmen met de deal.

Sjoemelsoftware

Met de schikking van 4,3 miljard dollar is VW naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, aldus het bedrijf.

Eerder bereikte Volkswagen al een schikking waarbij de Duitse autobouwer in totaal 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) betaalt aan toezichthouders en autobezitters. Van dat bedrag is ruim 10 miljard dollar bedoeld om 475.000 van die auto's van de weg te krijgen en de eigenaars te compenseren.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Bron • RTL Z