Bedrijven

Brutale wijnbende rooft gewoon door, ondanks 6 arrestaties

Coen van de Ven • 01 augustus 2017 15:18 @CoenvdVen

Joris Snelten, ceo van Delta Wines, bleek vorige week een van de Nederlandse slachtoffers. Beeld © RTL Z

De grootschalige fraude waarbij tientallen Europese bedrijven voor miljoenen euro's aan goederen verloren, blijkt nog groter dan eerder bekend werd. Nog eens zes bedrijven zijn opgelicht. Ook is het fraudenetwerk ondanks zes arrestaties in de omgeving van Londen nog altijd actief, blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Vorige week onthulde RTL Z dat een bende van oplichters op brutale wijze miljoenen aan goederen buitmaakte van 21 verschillende bedrijven in Europa. Dat blijken er nu dus zeker 27 te zijn. 

Nog eens vijf wijnbedrijven uit Frankrijk en Portugal hebben wijn verstuurd zonder daar ooit geld voor terug te zien. Het transportbedrijf Flexatrans, gevestigd nabij Lyon, voerde in juni deze transporten uit en is zelf ook slachtoffer geworden.

Contact met oplichters

Aan RTL Z bevestigt het ritten te hebben uitgevoerd voor de oplichters. Net als de andere transportbedrijven dacht het die ritten uit te voeren voor een prestigieus en betrouwbaar bedrijf. In hun geval Champagne Alliance, de grootste wijnimporteur van Groot-Brittannië. Maar in werkelijkheid bleken ze contact te hebben met oplichters.

Ook in Nederland maakte de bende slachtoffers. Wijnhandelaar Delta Wines leverde in goed vertrouwen 55.000 flessen wijn die nooit werden betaald: een financiële strop van meer dan 100.000 euro. 

Zes arrestaties

De betrokken politiediensten bevestigen dat er in de zaak inmiddels zes arrestaties zijn verricht. Veel meer willen de Londen Metropolitan Police, Interpol, Kent Police en de Nederlandse Politie er niet over kwijt. Het zou gaan om twee oplichters en vier helers.

Ze zijn allemaal aangehouden in de omgeving van Londen. Wanneer de arrestaties precies hebben plaatsgevonden, weigert de politie te zeggen. 

Lees ook: Hoe fraudeurs voor miljoenen aan goederen konden wegsluizen

Bende nog steeds actief

Opmerkelijk is dat het netwerk, ondanks de arrestaties, nog altijd actief is. Bedrijven die eerder zijn opgelicht, krijgen nog altijd verzoeken om nieuwe orders te versturen. Ondanks dat deze bedrijven al praten met de politie over opsporing. RTL Z heeft meerdere e-mails van de oplichters ingezien, die zijn vorige week vrijdag en vorige week dinsdag verstuurd.

De politie van het Britse Kent laat weten dat het netwerk zich centreert in Londen. Voor verdere vragen wijzen de verantwoordelijke politieorganisaties – waaronder ook de Metropolitan Police en Interpol – naar elkaar.

Geraffineerd systeem

De geraffineerde oplichters deden zich voor als vertegenwoordigers van grote Franse bedrijven en plaatsten op die manier mega-orders bij bedrijven uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. 

Via een ingenieus systeem werden transportbedrijven uit met name Frankrijk ingezet om die goederen op te halen. Naast wijn ging het onder andere om flatscreentelevisies, airconditioners en marmeren tegels.

Uiteindelijk bleken de goederen grotendeels terechtgekomen in Zuid-Engeland. Ook het Nederlandse transportbedrijf Neele-Vat voerde als tussenpartij een rit uit, zonder dat het door had dat het om oplichting ging.

Bron • RTL Z / Coen van de Ven