Business

Franse bond dreigt met nieuwe staking bij Air France

Michaël Niewold • 26 december 2015 09:36 @michaelniewold

Foto's van de bestuurder die half ontkleed op de vlucht moest voor werknemers gingen de hele wereld over Beeld ©

Air France moet van vakbond CGT zijn aanklachten intrekken tegen de vijf werknemers die begin oktober managers van het bedrijf aanvielen, anders gaat de vakbond staken.

CGT heeft grond- en cabinepersoneel van Air France opgeroepen om donderdag 28 januari het werk neer te leggen. De bond wil dat de rechtszaken tegen de bewuste medewerkers worden stopgezet. Ook zouden de personeelsleden die twee bestuurders de kleren van het lijf scheurden weer in dienst moeten worden genomen.

Het personeel is tevens door de bond gevraagd om massaal 'nee' te zeggen tegen het alternatieve bezuinigingsplan van de luchtvaartmaatschappij dat in oktober de aanleiding vormde voor het incident. Boze werknemers bestormden het hoofdkantoor van Air France toen daar de ondernemingsraad werd ingelicht.

Reorganisatie
Zij waren woedend op de reorganisatieplannen van de luchtvaartmaatschappij, waarbij 2900 arbeidsplaatsen geschrapt worden. Het grondpersoneel wordt het hardst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Ook raken 300 piloten en 900 cabine personeelsleden hun baan kwijt.

Ook wordt het aantal vluchten naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden uitgesteld.

Bron • RTL Z / ANP