Business

Zoon oprichter Scapino koopt bedrijf terug

Saskia van Huijgevoort • 19 januari 2016 20:09 @Saskia_vanH

De curatoren zeiden eerder in gesprek te zijn met een aantal partijen Beeld © ANP

Er is een koper voor Scapino gevonden. Familiebedrijf Ziengs neemt de schoenenwinkelketen over die, opvallend genoeg, ooit door vader Ziengs werd opgericht. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ging vandaag onder voorbehoud akkoord met de overname.

"De komende tijd moeten we er met elkaar vol tegenaan. We doen er alles aan om met zoveel mogelijk winkels verder te gaan. Dat zullen allemaal gezonde winkels zijn, op de juiste plek en met een goed rendement", zegt Henk Ziengs, eigenaar van Ziengs. Zijn schoenenketen heeft 77 filialen in Nederland en verkoopt vooral schoenen in een iets hoger segment, zoals Ecco, Tamaris en Cellini.

Maximaal inzetten voor Scapino
Leuk detail is dat Ziengs' vader in 1974 Scapino oprichtte, waarna het 23 jaar later overgenomen werd door Vendex KBB. Uiteindelijk kwam het bedrijf in handen van detailhandelsbedrijf Macintosh en werd de schoenenketen in januari failliet verklaard. Ondanks het feit dat consumenten steeds vaker hun schoenen online of bij bijvoorbeeld kledingzaken kopen, heeft Ziengs er alle vertrouwen in.

"Ik wil mij wederom maximaal inzetten voor Scapino en de medewerkers. Het is een goed bedrijf dat niet stuk hoeft. Dit bedrijf moet voor Nederland behouden blijven. Scapino verkoopt hartstikke leuke spullen voor een lage prijs die het gezin graag wil hebben", zegt Ziengs. Hij gaat op korte termijn in gesprek met de leveranciers en wil samen met de directie van Scapino Retail B.V. de winkels en de medewerkers bezoeken.

Spoedbesluit
Dat ACM op zo'n korte termijn (onder voorbehoud) goedkeuring geeft voor de overname, is uitzonderlijk. Normaal gesproken duurt een procedure een paar weken, maar het familiebedrijf wilde haast maken om zo ook de voorraden op peil te kunnen houden.  

Meestal mag een bedrijf tijdens deze periode geen 'onomkeerbare stappen doen', zoals een overname. Dat mag nu wel, om de schade te kunnen beperken, legt een woordvoerder van ACM uit. Mocht de waakhond op basis van de mededingingswet toch geen toestemming geven, dan is het risico voor de ondernemer. 

​Deel van failliete groep Macintosch
Ziengs neemt 140 tot 180 van de 200 Scapino-filialen over, schrijft Macintosh in een persbericht. Ziengs wil 80 tot 90 procent van het personeel (2000 in totaal) een nieuw contract aanbieden. Hoeveel winkels worden overgenomen hangt af van de bereidheid van de eigenaren van winkelpanden om nieuwe afspraken te maken. 

Scapino is, net als Manfield en Dolcis, onderdeel van de failliete Macintosch Group. In december en januari werden alle winkelketens één voor één failliet verklaard. Scapino hield het langst het hoofd boven water. 

De Belgische schoenenwinkel Brantano, dat ook eigendom was van het winkelbedrijf, werd gisteren verkocht. De Nederlander Rens van de Schoor wordt mede-eigenaar van de keten. 

Bron • RTL Z / ANP