Business

Kwart ledencontributie BNN-VARA gaat naar drie presentatoren

René Lukassen • 01 december 2016 17:09 @renelukassen

Matthijs van Nieuwkerk (l) en Giel Beelen Beeld © ANP

Een kwart van de contributie die leden van BNN-VARA vorig jaar hebben betaald ging naar de drie bestbetaalde presentatoren. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Deze week ontstond ophef over het salaris van radiopresentator Giel Beelen, van BNN-VARA. Hij is één van negen presentatoren die in 2015 meer verdienden dan het wettelijk maximum van 189 duizend euro.

Opplussen met verenigingsgeld

Dat mag, omdat omroepverenigingen het salarisdeel van presentatoren dat boven de norm ligt kunnen ophogen met verenigingsgeld (daarvoor mogen ze geen belastingeld gebruiken). Bij BNN-VARA doen ze dit, zo valt af te leiden uit het jaarverslag over 2015.

Daarin staan in totaal negen presentatoren die vorig jaar meer verdienden dan 189.272 euro per persoon per jaar. Samen kregen zij ruim een miljoen euro méér dan de norm. Het grootste deel hiervan, bijna 8 ton, ging naar de drie bestbetaalden.

Om wie het precies gaat, meldt BNN-VARA niet, om de privacy van betrokkenen te beschermen. Maar het is een publiek geheim dat ook presentator Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door één van hen is.

25 procent van de contributie naar grootverdieners

Uit het jaarverslag blijkt verder dat de leden van BNN-VARA in 2015 bijna 3,2 miljoen euro aan contributie betaalden. Bijna 8 ton daarvan werd dus gebruikt om de drie presentatoren meer te kunnen betalen dan een ministerssalaris. Dat komt neer op 25 procent van de betaalde contributie.

De negen presentatoren die meer verdienden dan de norm slokken met zijn allen zelfs bijna 32 procent van de totale ledencontributie op.

Andere inkomsten

Contributies zijn niet de enige inkomstenbron van een omroepvereniging. Zo heeft BNN-VARA ook inkomsten uit de programmabladen die ze maken. Als ook deze inkomsten worden meegerekend bij het 'verenigingsgeld', dan nemen de drie presentatoren een hap van 7 procent uit de totale koek.

Als het begrip verenigingsgeld nog ruimer wordt gedefinieerd (alle inkomsten exclusief de vergoedingen die de omroep krijgt van het ministerie van OCW en de overkoepelende NPO) dan verdwijnt ruim 4 procent in de zakken van de drie bestbetaalde presentatoren.

Bron • RTL Z