Business

Winst Apple keldert 22 procent

26 april 2016 22:53

Beeld © Getty

De maanden januari tot en met maart waren ronduit slecht voor Apple. De omzet daalde met 12,8 procent en de nettowinst ging maar liefst ruim 22 procent onderuit. Om beleggers gunstig te stemmen wordt het dividend verhoogd en gaat meer eigen aandelen inkopen.

Apple verkocht ruim 16 procent minder iPhones: 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Het is voor het eerst in dertien jaar dat de omzet van Apple daalt. Dat komt vooral door de lager verkoop van iPhones. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern na het slot op Wall Street bekend.

Resultaten en verwachtingen slechter dan analisten verwachtten
De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder.

Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

De daling van omzet en winst is groter dan analisten hadden gedacht. Ook de vooruitzichten vallen tegen.

China en dure dollar
Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar.

Ongeveer 67 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.

50 miljard dollar extra naar aandeelhouders
De winst per aandeel daalde van 2,34 dollar tot 1,91 dollar, maar het dividend per aandeel gaat omhoog van 47 dollarcent naar 52 dollarcent.

Apple geeft geld terug aan de aandeelhouders. Dat gebeurt door middel van een hoger dividend, maar ook door eigen aandelen in te kopen. Het bedrag dat Apple aan de aandeelhouders geeft wordt met 50 miljard dollar verhoogd tot 250 miljard dollar.

Aandeelhouders zijn niettemin niet onder de indruk: in de nabeurshandel daalt de koers 7 procent.

Bron • RTL Z / ANP