Bedrijven

Rabobank: corona is harde klap voor winst in 2020

Paul le Clercq • 20 mei 2020 08:56 @Paul_le_Clercq

Rabobank denkt dit jaar zo'n 2 miljard opzij te moeten zetten voor slechte leningen. Beeld © Getty

De winst van de Rabobank zal dit jaar hard worden geraakt door de coronacrisis. De bank denkt zo'n 2 miljard euro opzij te moeten zetten voor slechte leningen, dat is meer dan het dubbele van vorig jaar. Verder zullen de inkomsten lager zijn.

De gevolgen van het coronavirus zullen dit jaar een 'aanzienlijk' effect hebben op de winst, zegt Rabobank in een update. De inkomsten zullen mede door de aanhoudend lage rente lager uitvallen.

Verder denkt de bank dat meer klanten hun leningen of de rente daarop niet zullen kunnen betalen. Daarvoor denkt Rabobank dit jaar zo'n 2 miljard euro opzij te moeten zetten. Dat is ruimschoots het dubbele van de 975 miljoen van vorig jaar.

Winst was vorig jaar 2,2 miljard euro

Vorig jaar behaalde Rabobank een nettowinst van 2,2 miljard euro. Het bedrag dat toen voor slechte leningen opzij werd gezet was 0,23 procent van het totale bedrag dat was uitgeleend.

Het bedrag dat Rabobank nu heeft uitgeleend is vrijwel gelijk aan dat over vorig jaar. Relatief gezien wordt nu dus twee keer zoveel in een potje voor slechte leningen gestopt.

Te vroeg voor concrete prognose

In het eerste kwartaal daalde het bedrag aan aflossingen en rente die de bank dacht niet terug te zullen krijgen. De omslag is dus snel gekomen. 

Het is nog te vroeg om concreter te zijn over de resultaten dit jaar, zegt de bank.

Economie krimpt

Rabobank rekent op een wereldwijde krimp van de economie dit jaar van 2,9 procent. Voor Nederland, het belangrijkste land voor de bank, wordt uitgegaan van een krimp van 5 procent, maar in juni komt er een nieuwe prognose en daar kan uitkomen dat de krimp mogelijk nog wat hoger zal zijn.

De inkomsten van de bank staan onder druk, dat komt niet alleen door de lage rente, maar ook onder meer doordat klanten minder producten afnemen en dat raakt de provisie-inkomsten. De kosten dalen wel per saldo, maar daar laat de bank verder weinig over los.

Hardst geraakte sectoren

Sectoren van de economie die het hardst geraakt worden door de coronacrisis zijn bedrijven die actief zijn in de voeding, de bloemensector, vrijetijdssector, transport en non-food detailhandel. Die sectoren zijn bij elkaar goed voor zo'n 5 procent van alle uitstaande leningen van Rabobank.

In totaal staat 62 procent uit in sectoren waar het een lage invloed verwacht van de effecten van het coronavirus. Dat is het geval bij bijvoorbeeld hypotheken in Nederland. Die zijn goed voor 45 procent van de uitstaande leningen.

De mate waarin sectoren geraakt worden hangt af van de lengte van de lockdown, de strengheid van maatregelen, hoe snel de economie weer aantrekt, de potentiële structurele veranderingen in de economie en de voordelen van overheidsmaatregelen, aldus Rabo. 

RTL Z gaat verhuizen

RTL Z gaat op 28 mei verhuizen. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Ga naar RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Bron • RTL Z