Bedrijven

Verzekeringsmakelaar Aon wil lonen met 20 procent verlagen

Malini Witlox • 29 april 2020 22:19 @maliniwitlox

Greg Case (links) bij de presentatie van Aon als shirtsponsor van Manchester United. Beeld © Getty Images.

Internationaal verzekeringsmakelaar en adviesbureau Aon wil de lonen de rest van het jaar met 20 procent verlagen vanwege het coronavirus. Het gaat om zeventig procent van het personeel. "De best verdienende medewerkers", schrijft topman Greg Case in een brief aan het personeel. De directie levert vijftig procent in.

Het bedrijf heeft een analyse uitgevoerd en in ieder land is een salarisdrempel ingesteld. Gemiddeld 30 procent van de medewerkers zit daaronder. Aan de resterende medewerkers wordt gevraagd loon in te leveren om de gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen.

In Nederland is een wettelijke eenzijdige verlaging niet toegestaan. De medewerkers zullen dus vrijwillig geld in moeten leveren.

Geen ontslagen

"We willen niet dat medewerkers hun baan verliezen door de crisis", schrijft Case. "Hoewel we hopen dat het ergste voorbij is, zullen de gevolgen voor de economie nog maanden voelbaar zijn. Wereldwijd krimpt de economie naar schatting met drie procent, de ergste krimp in honderd jaar tijd."

Aon wil geen afwachtende huidig aannemen ten aanzien van de toekomst. "Klagen over het virus helpt ook niet, dit is zoals het is."

Wel dividend

Het bedrijf beperkte volgens Case de uitgaves aan externe adviseurs al en onderbrak het aandelenopkoopprogramma, hoewel dividend gewoon wordt uitgekeerd. Dat zou nodig zijn om toegang te behouden tot de kapitaalmarkten. 

Aon wil nu verdere maatregelen nemen, zoals het terugbrengen van de loonkosten. "Dat is noodzaak. Sommigen zien mogelijk liever dat er medewerkers ontslagen worden, maar dan komt onze dienstverlening in gevaar. We hebben iedereen nodig," schrijft Case.

Onduidelijk is hoe het bedrijf er precies voorstaat. Het bedrijf presenteert vrijdag de kwartaalcijfers.

 

Bron • RTL Z