Business

Boskalis krijgt klappen door slechte markt

Paul le Clercq • 10 mei 2016 13:52 @Paul_le_Clercq

Beeld ©

In het eerste kwartaal is Boskalis fors geraakt door de slechte marktomstandigheden. De omzet daalde sterk en daarnaast worden ook nog eens lagere marges behaald.

Aan het begin van het jaar zag het bestuur al dat 2016 een slechter jaar zou worden en dat is ook wel gebleken. In de trading update noemt het concern geen bedragen, maar duidelijk is dat de omzet 'sterk' is gedaald.

Dat komt zowel door een kleiner volume (er waren minder opdrachten) en doordat de prijzen lager waren. De lagere volumes leidden ertoe dat de vloot van schepen minder goed was bezet. Voor die schepen lopen de kosten gewoon door, dus als ze een deel van de tijd stil liggen, dan kost dat geld.

Boskalis zag de omzet zowel bij de baggeractiviteiten, de sleepdiensten als de dienstverlening aan de olie-industrie dalen.

Lagere marges
Verder waren de marges 'beperkt' lager. Daardoor wordt het resultaat dus aan twee kanten geraakt. Maar in hoeverre de winst lager uitvalt, maakt Boskalis niet bekend.

Voor de rest van het jaar ziet het er niet fantastisch uit. Het nettoresultaat zal 'aanzienlijk' lager uitvallen.

Kosten verlagen
Om wat te doen aan de lagere bezetting van de schepen neemt Boskalis een deel van de vloot uit de vaart. Dat zal ook gevolgen hebben voor het personeel. Verder wil het concern de kosten verlagen: "er wordt kritisch gekeken naar het verlagen van de kosten van het wereldwijde kantorennetwerk".

Beleggers schrikken van de resultaten. Na het bericht van Boskalis staat de koers in de min, als één van de weinig fondsen in de AEX.

Bron • RTL Z