Bedrijven

Corona-update: ontslaggolf in Zweden, Duitse recessie onvermijdelijk

Michaël Niewold • 30 maart 2020 16:12 @michaelniewold

Wandelaars genieten van de zon en de kersenbloesem in een park in Stockholm. Beeld © AFP

Omdat het coronanieuws haast niet bij te houden is, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.

Het gebruik van Microsofts clouddienst Azure is met een duizelingwekkende 775 procent gestegen in de afgelopen weken, meldt het techbedrijf. Het gaat om gebieden waar overheden coronamaatregelen hebben ingesteld waardoor meer vanuit huis gewerkt moet worden.

Wat ook explosief steeg: het aantal Zweden dat werd ontslagen. In maart kregen 36.800 mensen in het land hun ontslag, in dezelfde maand vorig jaar waren dat er 3300. 

Transavia schrapt ook vluchten

Na Easyjet neemt ook Transavia rigoureuze maatregelen. De dochtermaatschappij van KLM houdt de vloot tot en met 6 mei aan de grond

Airbus zet ondertussen het grootste deel van de productie stil in Spanje, en dat heeft mogelijk gevolgen voor vestigingen van de luchtvaartreus in andere Europese landen.  

Deeltijd-ww en recessie in Duitsland

Ook Duitsland heeft een deeltijd-ww-regeling. En daar wordt al flink aanspraak op gemaakt, meldt Bloomberg. Geschat wordt dat dit jaar in totaal 2,15 miljoen Duitse werknemers met behoud van salaris tijdelijk naar huis worden gestuurd. Kost dat? Grofweg 10 miljard euro. 

Een recessie is overigens onvermijdelijk bij de oosterburen, stellen economen die de Duitse regering adviseren. De Duitse economie krimpt in het meest gunstige scenario alsnog met bijna 3 procent. 

Beademingsmachines in de maak

Goed nieuws dan: het bedrijf Demcon gaat 500 'eenvoudige' beademingsmachines bouwen voor de overheid, meldt AD. De eerste 50 exemplaren worden nu getest en zullen binnen enkele weken gebruikt kunnen worden. 

Oud-DNB-president Nout Wellink blijft kritiek leveren op het Nederlandse beleid tijdens de coronacrisis. Hij roept het kabinet op de weerstand tegen het uitgeven van Europese obligaties te staken. "Wij zijn geen rijk land in het noorden meer als het zuiden omvalt", zei hij bij Radio 1

Bron • RTL Z