Business

KPN verwacht klap van 40 miljoen door afschaffen roaming

Michaël Niewold • 01 februari 2017 07:55 @michaelniewold

Beeld © Chris Koenis

Telecommaatschappij KPN verwacht dat het afschaffen van de roamingkosten in de Europese Unie het bedrijf dit jaar alleen al tussen de 40 en 50 miljoen euro gaat kosten.

Dat schrijft het bedrijf in het persbericht over de kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal van dit jaar daalde de omzet met ruim 2 procent tot 1,7 miljard euro. Het telecombedrijf moest het opnieuw hebben van de consument, die meer diensten afnam tegen hogere prijzen. Dat compenseerde deels de aanhoudende daling van de opbrengsten bij de zakelijke tak.

Het bedrijfsresultaat (ebitda), exclusief eenmalige posten nam ondertussen met dik 4 procent toe tot 606 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 115 miljoen euro, ruim de helft minder dan in het laatste kwartaal van 2015. Dat komt doordat KPN eenmalig extra kosten maakte voor de inkoop van schuldpapier, terwijl het bedrijf een jaar eerder juist een boekwinst kon bijschrijven op de gedeeltelijke verkoop van zijn belang in Telefónica Deutschland.

Omstreden roamingkosten

KPN kondigde vorig jaar als eerste aan de roamingtarieven af te schaffen. Het afschaffen van deze omstreden extra kosten hangt al lang boven de markt. Gisteren werd daarover een voorlopig akkoord gesloten tussen de Raad van de EU, met daarin de ministers van lidstaten, en het Europarlement. Lidstaten en het Europarlement moeten het akkoord wel nog officieel goedkeuren. 

Als het akkoord er komt, en dat is zeer waarschijnlijk, worden de tarieven die telecomproviders elkaar mogen rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk met 90 procent verlaagd. KPN verwacht dat dit een 'impact' van 40 tot 50 miljoen euro zal hebben op de onderliggende winst.

Die onderliggende winst komt dit jaar waarschijnlijk uit op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar, verwacht KPN. Toen was de ebitda 2,4 miljard euro. 

'Kosten onder controle'

Uit de kwartaalcijfers van het bedrijf blijkt wel dat ze de kosten onder controle hebben, analyseert RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Dat de winst lager uitviel dan vorig jaar kwam door de boekwinst die het bedrijf vorig jaar bijschreef na de verkoop van haar belang in Telefónica Deutschland. 

Veenstra vraagt zich wel af waar de groei vandaan moet komen. "Hevige concurrentie, consumenten die steeds meer hun diensten bundelen en de zakelijke markt staat onder druk", somt hij op. 

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, volgens Veenstra: "Als ze op de kosten kunnen blijven letten, dan valt er nog wel meer uit te knijpen en dan kunnen aandeelhouders nog wel tevreden zijn.

Bekijk hier de analyse van Durk Veenstra en analist Valentijn van Nieuwenhuijzen in Z Voorbeurs:

Bron • RTL Z