Bedrijven

Red de bijen, plaats een bijenkast op je bedrijventerrein

Judith Laanen • 21 februari 2020 18:16

Imkers bij een bijenkast. Beeld © Getty Images

Bedrijventerreinen of bedrijfsdaken kunnen zomaar een uitstekende plek zijn om een bijenkast neer te zetten. Zo help je niet alleen de bij in zijn voortbestaan, het kan ook slimme marketing zijn. Dura Vermeer en internationale herverzekeraar Swiss Re hebben al bijenkasten, mét imkers. "Je komt tot rust van de bijen."

Het idee voor bijenkasten bij bedrijven is volgens Philippe Smit, sinds 2015 managing director bij stichting I Love Beeing, over komen waaien uit metropolen zoals Londen en Berlijn. Smit, die een achtergrond in klantenservice heeft, kreeg het bijenvirus te pakken na het zien van documentaires over de bijensterfte. 

1600 euro

Het is niet duidelijk hoeveel bedrijven er in Nederland bijenkasten aanbieden, maar Smit ziet de vraag naar de kasten toenemen. Het afgelopen jaar plaatste hij ongeveer vijftien extra bijenkasten en de afgelopen vier jaar leidde de stichting 58 imkers op. "Daarvan zijn er ongeveer 20 actief met eigen bijenkasten of met kasten die door het bedrijf geplaatst zijn."

Voor 1600 euro heb je bij I Love Beeing een compleet bijenkastpakket, inclusief bijenvolk, bijenvoer en onderhoud door een imker. Sinds de oprichting in 2011 plaatste de stichting 85 bijenkasten bij bedrijven zoals LeasePlan, Coca Cola, de Bijenkorf en bouwbedrijf Dura Vermeer. Die laatste maakte er drie jaar geleden een ludieke 1-aprilgrap van en verzon zelfs een nieuwe bijensoort.

Bijenkast van stichting I Love Beeing. Beeld © Beeld I Love Beeing

Bijensterfte

Bijensterfte is van alle tijden, weet Bram Cornelissen, bijenonderzoeker van Wageningen University & Research. Hoewel het de laatste jaren in ons land alweer wat beter gaat met de bijen, vindt hij het plaatsen van bijenkasten bij bedrijven geen gek idee.

"Je helpt altijd want je geeft een plek aan het bijenvolk. Dat is alleen maar goed, want voor sommige bijenhouders is het lastig om een plek te vinden. Er zijn genoeg bijenhouders die in de stad wonen en niet zomaar een bijenvolk op hun balkon kunnen zetten."

Bij gedijt goed op bedrijventerrein

Bedrijventerreinen zijn dus geen gekke plek voor bijen. Ook is er vaak prima bijenvoedsel te vinden, legt Cornelissen uit. Braakliggend terrein is bij uitstek geschikt.

"Daar komen vaak als eerste plantjes op die goed zijn voor bijen." En bijen vliegen soms wel tot 10 kilometer ver voor hun voedsel, dus ze hoeven niet middenin de natuur te zitten.

Maar de imker is het belangrijkst

Maar of een bijenvolk het goed doet, hangt af van meerdere factoren, niet alleen het voedselaanbod. Het belangrijkste is de bijenhouder zelf, de imker, zegt Cornelissen. "Die bestaat al sinds de vroege Middeleeuwen. Imkers bestrijden ziekten en kunnen op tijd ingrijpen als het niet goed gaat met het bijenvolk."

Karin van der Weijst, huisimker van Swiss Re. Beeld © Beeld Swiss Re

Karin van der Weijst is behalve specialist in claims ook imker bij Swiss Re, een van de grootste herverzekeraars ter wereld. Op het Nederlandse kantoor staan twee bijenkasten van I Love Beeing.

Ze meldde zich vrijwillig voor de imkeropleiding. "Ik was net in dienst, maar heb mijn hand opgestoken, want ik wist niks van bijen maar wilde er wel graag over leren."

Karin van der Weijst van Swiss Re aan het werk met de bijen. Beeld © Beeld Swiss Re

'Imkeren is het nieuwe yoga'

Daarna volgde twaalf keer een sessie van tweeënhalf uur, elke zaterdag. De eerste drie lessen leerde ze de theorie, daarna de praktijk. "Een forse tijdsinvestering maar het laat wel zien hoe serieus beide partijen zijn. Je leert hoe de bijen leven, hoe je een volk in stand houdt, hoe ze planten en gewassen bevruchten en hoe je de honingbij verzorgt."

Behalve dat ze ervan tot rust kwam - "De docent zei dat imkeren het nieuwe yoga is, vreemd genoeg is dat ook zo" - stak ze er ook bedrijfsmatig wat van op. "Het bijenvolk heeft elkaar nodig, in teamverband werkt het ook zo."

RTL heeft ook een bijgebouw

Bron • RTL Z / Judith Laanen