Bedrijven

Minimale winst voor BAM, dividend daalt drastisch

21 februari 2020 08:45

Rob van Wingerden tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus 2019. Beeld © ANP Foto

De winst van bouwreus BAM Group is afgelopen jaar bijna gehalveerd. Er bleef vorig jaar 11,8 miljoen euro aan winst over, tegenover 23,8 miljoen euro een jaar eerder. Tegen de omzet van 7,2 miljard euro gaat het om kleine winstbedragen.

Het bedrijf noemt het eerste halfjaar 'teleurstellend', maar is tevreden over de tweede helft van 2019. De omzet was vrijwel gelijk als in 2018 en kwam uit op 7,2 miljard euro.  

Dividend zakt in

Wat opvalt in de cijfers van BAM is dat het dividend flink is gedaald. Het dividend per aandeel was in 2018 14 eurocent, in 2019 blijft nog slechts 2 cent over. De verwachting van analisten was 11 eurocent. "Het is wat het is", zegt een woordvoerder van het bedrijf erover. Volgens het bedrijf wordt dit dividendvoorstel in april voorgelegd aan de aandeelhouders. 

Vooral in de tweede helft van 2019 ging het beter met BAM. De kosten werden begin 2019 overschreden op projecten in Duitsland en het Midden-Oosten.

Nieuw management

Er werden vooral kosten gemaakt door afwaarderingen en herstructurering. Ceo Rob van Wingerden schrijft in een persverklaring dat er 'maatregelen zijn getroffen' bij de bedrijven met achterblijvende prestaties. In Duitsland werd nieuw management aangesteld.

Er wordt gesproken over compensatie voor de projecten waar de kosten werden overschreden. Eind 2019 werd er een gedeeltelijke schikking getroffen. 

Het bedrijf zegt ook nog beter te letten op de balans tussen risico en beloning, en niet in te schrijven op projecten waar die balans ongunstig uitvalt. Het sluisproject OpenIJ, dat de bouwer eerder met extra kosten opzadelde, had nu een voordeeltje van 4 miljoen euro.

Stikstofproblemen

De bouwer verwacht een verbetering van de marge in 2020. Het bedrijf ziet positieve marktomstandigheden, afgezien van de onzekerheid rondom het beleid op het gebied van stikstof en PFAS. 

In november 2019 begon BAM de negatieve effecten van de PFAS- en stikstofcrisis te merken. Het duurt volgens de bouwer langer voordat nieuwe projecten gegund worden aan bouwers en de richtlijnen voor PFAS hebben een ‘negatieve’ impact

Bron • RTL Z