Bedrijven

Wisseling van de wacht bij Heineken: topman Van Boxmeer stapt op

Malin Kox • 11 februari 2020 18:03 @malinkathe

Jean-François van Boxmeer (l) en Dolf van den Brink. Beeld © Heineken

Na vijftien jaar aan het roer te hebben gestaan bij brouwer Heineken geeft Jean-François van Boxmeer (58) op 1 juni het stokje door aan Dolf van den Brink (46).

Van den Brink is nu nog voorman bij de Aziatische tak van Heineken. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 23 april zal hij worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur. Als dat is afgerond, is hij vanaf juni de nieuwe ceo.

Tweede brouwer van de wereld

De Belg Van Boxmeer begon bij de Nederlandse brouwer in 1984, en werkte achtereenvolgens in Afrika, Polen en Italië. in 2001 kwam hij in de raad van bestuur. Hij was toen 39. Vier jaar later mocht hij Thony Ruys opvolgen, die weinig indruk op beleggers had gemaakt.

Onder zijn leiding verdubbelde de omzet van de Nederlandse brouwer: van bijna 11 miljard euro in 2005 naar bijna 22 miljard in 2017. Gerekend in omzet is Heineken daarmee de tweede brouwer van de wereld. 

Verdubbeling in omvang

Net als Van Boxmeer werkt Van den Brink al jaren bij Heineken. Zijn voordracht door de raad van bestuur is unaniem. "Dolf van den Brink is de juiste topman voor Heineken in de volgende fase van groei en ontwikkeling", zegt voorzitter van de raad van commissarissen Jean-Marc Huët.

Hij spreekt eveneens zijn dank uit aan Van Boxmeer. "Onder zijn leiding is Heineken meer dan verdubbeld in omvang. Hij laat een internationale brouwerij achter die uitstekend gepositioneerd is om verder te groeien."

Vertrek

Tegelijk met het vertrek van Van Boxmeer maakte Stefan Orlowski bekend Heineken te verlaten. De huidige baas van Heinekens Europese divisie was net als Van den Brink al 22 jaar in dienst bij de brouwer. 

Wie Orlowski en Van den Brink gaan opvolgen, is nog niet bekend.

Bron • RTL Z