Bedrijven

FNV dreigt Heineken met droogleggen carnaval, brouwer doet bod

Chris Koenis • 03 februari 2020 14:12 @chriskoenis

Carnaval op het Vrijthof in Maastricht. Beeld © ANP

Vakbond FNV dreigt de bierproductie bij Heineken droog te leggen in aanloop naar carnaval als de brouwer niet ingaat op hun eis van 4 procent meer loon voor fabrieksmedewerkers. Ondertussen heeft het bedrijf een bod gedaan, maar onduidelijk is of dat genoeg is.

Achter de schermen wordt al enkele maanden onderhandeld, maar nu is de vakbond het zat. Om schot in de zaak te krijgen, dreigde de FNV maandagochtend met acties voor en tijdens carnaval, dat zondag 23 februari officieel begint. Veel steden en dorpen hebben er dan al twee dagen feest op zitten. 

Loon en roosters

De nieuwe cao moet gaan gelden voor zo'n 2.500 mensen die bij Heineken en dochterbedrijven Brand en Vrumona werken. Ruim 1.100 van hen zijn lid van de FNV, aldus de vakbond. Naast een loonsverhoging gaat het om een regeling voor de zwaardere beroepen, waaronder een betere balans in het rooster.

Inmiddels lijkt er schot in de zaak. De vakbond eiste een reactie van het bedrijf voor 14.00 uur vandaag. Nog voor het aflopen van die deadline is Heineken alsnog met een bod gekomen. De brouwer wil niet verder gaan dan een loonbod voor de komende twee jaar van 3,75 procent per jaar.

Ook biedt Heineken zijn medewerkers vanaf hun zestigste een regeling waarbij ze 60 procent gaan werken tegen 80 procent van het salaris, met volledig behoud van pensioenopbouw.

Spontane acties in Den Bosch

"Dit bod gaan wij straks als eerste voorleggen aan de medewerkers van de fabriek in Den Bosch", zegt FNV-bestuurder Jet Grimbergen tegen RTL Z. "Toen duidelijk was dat Heineken vanmorgen nog niet gereageerd had, zijn er spontane acties geweest van mensen op de vloer. Zij zijn met zo'n 150 man naar buiten gelopen."

Volgens de vakbond zijn de resultaten van Heineken 'fantastisch'. Grimbergen stelt dat het management mooie bonussen krijgt, maar dat medewerkers niet meedelen. FNV gaat na Den Bosch ook bij de andere Heineken-vestigingen langs om het nieuwe bod voor te leggen.

Update 15.45 uur:

Heineken laat in een reactie weten dat het nieuwe bod tot de hoogste in de Nederlandse marktsector behoort. "Wij zijn van mening dat er een zeer royaal bod op tafel ligt. Gedurende het cao-overleg zijn wij als Heineken Nederland verschillende malen naar boven opgeschoven met ons loonbod. FNV lijkt niet te willen meebewegen. Tot nu toe is er dus sprake geweest van eenrichtingsverkeer." Het bedrijf verwacht spoedig twee nieuwe cao's te sluiten, voor de afdelingen Commercie en Supply.

Bron • RTL Z