Bedrijven

Ondanks angst voor vogelgriep, voorlopig geen ophokplicht voor pluimvee

Ron Kragten • 23 januari 2020 17:03

Eind 2017 heerste er in Nederland voor het laatst vogelgriep. Beeld © ANP

Ondanks de dringende oproep van brancheorganisaties voor een ophokplicht, wil minister Carola Schouten van Landbouw daar nu nog niet aan. De vogelgriep in het oosten van Europa vormt nog geen directe bedreiging voor de Nederlandse pluimveehouderij. Wel houdt haar ministerie de situatie scherp in de gaten.

Volgens de Vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) neemt de minister met het uitstellen van een ophokplicht 'een onverantwoord groot risico'. "Als er straks een besmette vogel overvliegt en er wel vogelgriep uitbreekt, zijn de exportbelangen in het geding", zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat. 

Voorzorgsmaatregel

Brancheorganisaties hebben om een ophokplicht gevraagd als voorzorgsmaatregel. Als er zo'n ophokplicht is, mogen kippen en ander pluimvee niet naar buiten. Zo wordt de kans op besmetting door wilde vogels verkleind.

Maar de minister wil daar nu dus nog niet aan. 

Overleg

De organisaties zijn vandaag bij elkaar voor overleg met ambtenaren van het ministerie. Zij maken zich grote zorgen en zijn bang dat de vogelgriep vroeg of laat naar Nederland komt. Daarom willen ze nu al voorzorgsmaatregelen treffen. Zij zijn als de dood dat bedrijven besmet raken.

Bedrijven waar vogelgriep wordt geconstateerd moeten worden geruimd. Dat geldt ook voor bedrijven in een straal van een kilometer rond een besmet bedrijf. In een straal van drie kilometer zijn er verscherpte controles nodig en voor bedrijven in een straal van tien kilometer geldt een vervoerverbod. De economische schade voor de betrokken bedrijven is enorm. Eind 2017 gebeurde dat voor het laatst in Nederland. 

Het vogelgriepvirus heerst in verschillende landen, vooral in Polen. Beeld © ANP

Polen

Het vogelvirus heerst al in verschillende landen in Europa. Vooral in Polen is op dit moment sprake van een uitbraak en ook in het oosten van Duitsland zijn wilde vogels aangetroffen die lijden aan de ziekte. Begin deze week kwamen bij het ministerie van LNV al experts bijeen om de situatie te beoordelen. Voor Nederlandse pluimveehouders ontstaat gevaar als wilde vogels vanuit het oosten van Europa naar het westen trekken.

Daarvan is volgens de deskundigen op dit moment nog geen sprake omdat de temperaturen er relatief hoog zijn en de verwachting is dat dat ook de komende dagen zo zal zijn.

Minister: waakzaamheid vereist

Die situatie kan snel veranderen als het in het oosten kouder wordt. Daarom is volgens minister Schouten waakzaamheid vereist. De experts blijven daarom ook beschikbaar om direct weer bij elkaar te komen als de situatie verandert. 

Voor een ophokplicht vindt Schouten het nu echter nog te vroeg. Daarvoor moeten gegronde redenen zijn. Bedrijven kunnen schadeclaims bij het ministerie indienen, als zo'n ophokplicht ten onrechte wordt ingesteld. Gevolg is bijvoorbeeld dat als de ophokplicht een tijd duurt, de waarde van eieren van buiten lopende kippen omlaag gaat.

Ook is een ophokplicht niet goed voor het dierenwelzijn. Dieren die gewend zijn om buiten te lopen raken gestresst als ze in een hok moeten zitten. 

Kapot van de vogelgriep, boer Leon raakte 15.000 dieren kwijt

Boer Leon raakten zijn kalkoenen, eenden en fazanten kwijt Al zijn dieren werden geruimd omdat er vogelgriep was vastgesteld

Bron • RTL Nieuws