Bedrijven

Belofte Trump 'cruciaal' voor oplossing digitaks grote internetbedrijven

21 januari 2020 19:41

Valdis Dombrovskis. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Franse president Macron toegezegd om Frankrijk dit jaar niet te bestraffen als represaille voor de invoering van de digitaks. De Europese Unie noemt die belofte 'cruciaal' voor een mondiale oplossing om grote internetbedrijven te belasten.

Frankrijk en de VS lagen al een tijdje overhoop met elkaar. De Fransen hadden namelijk een 'digitaks' ingevoerd, waardoor bedrijven die digitale diensten verlenen in Frankrijk, ook belasting betalen in dat land.

Die diensten worden voornamelijk aangeboden door Amerikaanse bedrijven als Netflix, Apple en Spotify. Volgens president Trump worden Amerikaanse bedrijven ten onrechte belast door de Fransen. "Als iemand Amerikaanse bedrijven belast, dan is dat Amerika zelf", zei hij eerder. Trump dreigde met importheffingen op Franse producten als tegenmaatregel.

Macron en Trump hebben nu een 'staakt-het-vuren' bereikt, dat tot het einde van het jaar moet gelden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van diplomatieke bronnen in Frankrijk. Volgens het Franse staatshoofd zijn er goede discussies met Trump geweest, en zal er samengewerkt worden om escalatie te voorkomen.

Dat is precies wat 'cruciaal' is om mondiaal afspraken te kunnen maken over het belasten van grote internetbedrijven, zegt EU-commissaris Valdis Dombrovskis (economie) na afloopt van een vergadering van EU-ministers in Brussel.

Vorig jaar zette de EU plannen voor een Europese winst- en omzetbelasting voor grote bedrijven als Google, Amazon en Apple in de ijskast. De Europese Unie wilde wachten op onderhandelingen van de OESO, het samenwerkingsverband van 36 welvarende landen.

Volgens Dombrovskis spreekt de EU 'met een stem' en worden de plannen uit de kast gehaald en afgestoft als er dit jaar niet een alternatieve oplossing wordt gevonden. De EU wil, zegt Dombrovskis, wereldwijd afspraken maken over de omzet- en winstbelasting van grote internetbedrijven.