Bedrijven

Van Oord: wij zijn niet betrokken bij schenden mensenrechten Angola

Malin Kox • 20 januari 2020 09:09 @malinkathe

Het hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam. Beeld © ANP Foto

Baggerbedrijf Van Oord zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige huisuitzettingen van zo'n 3000 gezinnen in de Angolese hoofdstad Luanda. Het bedrijf ontkent dat nu met klem.

De huisuitzettingen zouden hebben plaatsgevonden in 2013, stelt Van Oord. Het baggerbedrijf kreeg pas in 2016 een contract toegewezen voor stadsontwikkelingsproject Marginal da Corimba.

Ook de beschuldigingen dat Van Oord met een corrupt bedrijf zou hebben samengewerkt, doet de baggeraar van de hand.

Uit het eigen onderzoek dat Van Oord uitvoerde naar consortiumpartner Urbinveste, het bedrijf van oud-presidentsdochter Isabel dos Santos die van corruptie wordt beticht, kwam destijds niets naar voren waardoor niet aan het project meegewerkt zou kunnen worden.

Niet betrokken

Dat zegt het baggerbedrijf in een verklaring over de vermeende schending van mensenrechten en mogelijke corruptie waar Van Oord bij betrokken zou zijn.

Bewoners in de Angolese hoofdstad werden volgens Trouw met geweld uit hun huis gezet voor het stadsontwikkelingsproject. Inmiddels leven veel van hen onder erbarmelijke omstandigheden op straat omdat ze geen compensatie kregen van de overheid.

De huisuitzettingen zouden gedaan zijn voor een ander project waar Van Oord niet bij betrokken was, zegt een woordvoerder. Bovendien zouden ze hebben plaatsgevonden in 2013, drie jaar voordat de baggeraar het contract voor stadsontwikkeling toegewezen kreeg van de Angolese overheid. 

Satellietbeelden

Dat strookt niet met de bevindingen van Trouw. Medewerkers van Van Oord zouden nog in dezelfde maand van de huisuitzettingen overleg hebben gevoerd met Isabel dos Santos. In 2014 komt zij zelfs naar Rotterdam om de plannen door te nemen.

Tegen het dagblad zei Van Oord in eerste instantie niets te hebben geweten van de landonteigeningen. Later stelt het bedrijf, samen met ING en Atradius, dat de bewoners zouden zijn verjaagd voor de aanleg van een weg, niet voor Marginal da Corimba. Satellietbeelden vertellen echter een ander verhaal. 

Invloed uitoefenen

Dat contract kreeg Van Oord in een consortium met Urbinveste. Dit bedrijf is van Isabel dos Santos, de dochter van oud-president van Angola José Eduardo dos Santos. Zij zou haar politieke connecties hebben gebruikt voor zelfverrijking, waardoor ze nu de rijkste vrouw van Afrika is.

De baggeraar zegt zelf zorgvuldig meerdere onderzoeken te hebben gedaan naar onder meer Urbinveste. Uit deze onderzoeken is destijds niets naar voren gekomen waardoor niet aan het project meegewerkt zou kunnen worden, stelt het bedrijf.

Van Oord keurt de gedwongen huisuitzettingen zonder compensatie af en vindt dat deze mensen alsnog een vergoeding zouden moeten krijgen. Daarvoor wil het bedrijf zijn invloed uitoefenen.

De Angolese regering annuleerde overigens in mei vorig jaar alle in 2016 getekende contracten voor het Luanda-project, ook dat van Van Oord en Urbinveste. Op dit moment voeren Van Oord en de Angolese overheid gesprekken over de continuering van het project.

Zelfverrijking

De administratie van ex-presidentsdochter Dos Santos werd gelekt via een klokkenluidersplatform, waardoor deze zaak aan het rollen is gebracht. De administratie is nu in handen van het internationale journalistenconsortium ICIJ. 

Tientallen media publiceren wereldwijd over de 'Luanda Leaks', dat beschrijft hoe de ex-presidentsdochter haar politieke contacten gebruikte voor zelfverrijking.

Zowel Trouw als het Financieele Dagblad hebben die administratie ingezien. In die documenten zou ook staan dat ING 400 miljoen dollar aan de Angolese staat heeft geleend om het project te financieren. Atradius zou dit krediet hebben verzekerd.

Bron • RTL Z