Bedrijven

Staking bij Etos: lege schappen en beperkte voorraden

27 december 2019 12:05

Beeld ©

Winkeliers van Etos klagen over lege schappen en beperkte voorraden in hun winkels. Door acties van personeel in het distributiecentrum in Beverwijk krijgen winkeliers nog maar beperkt producten binnen. Stakers willen nu ook bij andere onderdelen van Ahold actie gaan voeren.

Verschillende winkeliers die RTL Z sprak, mochten niet reageren op vragen en verwezen naar de woordvoerder van Etos. Die is alleen met een algemene reactie per mail gekomen, zonder in te gaan op details.

Een filiaalmanager in het midden van Nederland laat weten met lege schappen te zitten, en veel minder producten te hebben ontvangen. Een andere winkelier geeft aan dat hij van veel producten maar '3 of 4' exemplaren binnen heeft gekregen, waardoor de voorraad snel op is.

Etos laat weten dat uit te leveren producten over de winkels worden verdeeld, en dat winkels geen extra voorraden kunnen aanleggen. "Normaal gesproken kunnen we bijvoorbeeld hoestdrank bijbestellen, maar nu is voor ons bepaald dat er maar er een of twee stuks binnenkomen", vertelt een medewerker van een filiaal in het noorden van het land. "Dat is wel teleurstellend in de drukste tijd van het jaar. Klanten merken dat ook aan de lege schappen."

Volgens FNV-bestuurder Ali Aklalouch zijn die lege schappen er al sinds zaterdag. "Ze zijn aan het spiegelen, dus de producten naar voren aan het halen, zodat het lijkt alsof het er nog staat. Maar dat zijn dan de laatste producten."

Nieuwe acties

Het is de vijfde dag van stakingen, waaraan volgens vakbond FNV ruim 100 mensen meedoen. De medewerkers van het distributiecentrum willen een structurele loonsverhoging van 5 procent, en zijn volgens de vakbond van plan om door te gaan met acties tot ze hun zin krijgen. 

Vanuit Beverwijk worden meer dan 500 winkels bevoorraad. Er werken ongeveer 240 medewerkers in het magazijn. De vrachtwagens die er vertrekken, zitten volgens actievoerders minder vol dan gebruikelijk.

Staking op andere plekken

Ook morgen zal nog worden gestaakt bij Etos, een dochterbedrijf van Ahold. De actievoerders laten daarnaast weten dat ze ook bij andere onderdelen van Ahold actie willen gaan voeren, bijvoorbeeld met werkonderbrekingen. Dit is een reactie op het inzetten van stakingsbrekers: Ahold heeft volgens de vakbond personeel uit andere locaties hebben laten werken het distributiecentrum van Etos. Etos zelf ontkent dat en zegt 'binnen de kaders van de wet' te handelen.

"Dit is een regelrechte ondermijning van ons stakingsrecht. We waren al boos, maar nu zijn we woedend", reageert distributiewerker Michiel de Soet, één van stakers. "We pikken dit niet en we gaan nu de strijd aan met héél Ahold."

Medewerkers van het AH-distributiecentrum in Pijnacker doen vandaag een solidariteitsactie. Ruim 100 medewerkers dragen daar de hele dag een rode actiesjaal.

Bron • RTL Z