Bedrijven

Oprichter Travis Kalanick helemaal weg bij 'zijn' Uber

Harm Teunis • 24 december 2019 15:41 @harmteunis

Beeld © ANP

Travis Kalanick, de voormalig topman en medeoprichter van taxibedrijf Uber, trekt zich dit jaar nog terug uit het bestuur van het bedrijf. De afgelopen maanden dumpte Kalanick voor miljarden dollars aan aandelen in het bedrijf. Hij gaat zich richten op andere ondernemingen en liefdadigheid.

Het bedrijf kondigt het vertrek van Kalanick vandaag aan. Zijn laatste werkdag is 31 december 2019, volgende week dinsdag dus. De afgelopen maanden verkocht hij al miljoenen aandelen in het bedrijf, wat hem zo'n 2,1 miljard dollar opleverde.

Oprichter neemt afscheid

Kalanick richtte Uber in 2009 op en stond tussen 2010 en 2017 aan het roer van het bedrijf. Na een aantal schandalen en kritiek op de bedrijfscultuur stapte hij twee jaar geleden op als ceo. Hij werd vervangen door de huidige topman Dara Khosrowshahi. 

Hij bleef wel in dienst bij het bedrijf en zat in de raad van bestuur. Maar die functie legt hij nu dus ook neer, waarmee zijn laatste band met het bedrijf is doorgesneden.

Eerder dit jaar ging Uber naar de beurs, wat uitdraaide op een grote teleurstelling. In de eerste dagen na introductie kelderde de koers. Nu het bedrijf eenmaal beursgenoteerd is, is moment daar om te vertrekken, stelt Kalanick in een verklaring. 

Bron • RTL Z