Bedrijven

Mysterieus bedrijf krijgt 1,8 miljoen boete om wissen appjes

Matthias Pauw • 11 december 2019 10:39 @mattpauw

Beeld © iStock

Een groot bedrijf in Nederland heeft een forse boete gekregen van markttoezichthouder ACM voor het vernietigen van bewijsmateriaal. Het bedrijf in kwestie moet 1,84 miljoen euro aftikken, onder meer voor het verwijderen van whatsapp-berichten.

ACM wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Het bedrijf wordt verdacht van concurrentievervalsing en bij het onderzoek zijn meerdere bedrijven betrokken.

Uit het boetebesluit blijkt dat het om 'een zeer groot bedrijf' gaat. De ACM concludeert namelijk dat de maximale boete, op basis van de omzet, tussen de 10 en 20 miljoen euro ligt. Aangezien de maximale boete 1 procent van de jaaromzet bedraagt, weten we dat het bedrijf in kwestie jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard euro omzet.

Een woordvoerder van de ACM bevestigt dat het om een grote speler gaat.

Paniek

Op een dag in 2018 stonden drie inspecteurs van de ACM onaangekondigd op de stoep bij het bedrijf in kwestie, en blijkbaar zorgde dat voor paniek bij de medewerkers.

Een leidinggevende en twee teamleden moesten tekst en uitleg geven aan de ACM. De toezichthouders vroegen de aanwezigen hun telefoons in vliegtuigmodus te zetten en te overhandigen voor het onderzoek. Maar een van de twee medewerkers die later bij het gesprek aansloten, had in allerijl zichzelf al uit een aantal interne app-groepen verwijderd.

Nattigheid

En hij of zij was niet de enige die in paniek raakte. Meerdere werknemers stapten uit app-groepen en wisten vervolgens die groepsapps van hun telefoons. Toen een leidinggevende daarachter kwam, gaf hij de instructie aan de betrokkenen om 'van hun app-berichten af te blijven en uit geen enkele app-groep te stappen dan wel berichten te wissen'.

Een uur later vertelde de advocaat van het bedrijf aan de ACM dat medewerkers apps en bestanden hadden gewist. Tot de dag van vandaag zijn niet alle bestanden en apps teruggevonden.

Zeer groot bedrijf

Het tegenwerken van zo'n ACM-onderzoek is verboden, en er staan dan ook flinke boetes op. Die kunnen oplopen tot maximaal 1 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

In dit geval komt de boete uit op 1,84 miljoen euro. De boete is nog met 20 procent verlaagd, omdat het bedrijf na het akkefietje volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Waarschuwing

Een woordvoerder van de ACM laat weten dat de toezichthouder 'een waarschuwing af wil geven' aan andere bedrijven dat dit niet door de beugel kan. Het onderzoek naar concurrentievervalsing wordt waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond, dan wordt ook bekend welke bedrijven er bij betrokken zijn.

Bron • RTL Z