Bedrijven

VS steeds populairder als afzetmarkt voor Nederlandse exporteurs

Chris Koenis • 28 november 2019 06:29 @chriskoenis

Koning Willem-Alexander op bezoek bij sierteelt-exporteur in Anthura in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Beeld © ANP

Bijna 10 procent van alle Nederlandse bedrijven exporteerde vorig jaar goederen naar het buitenland. Met name de Verenigde Staten blijkt voor een groeiend aantal ondernemingen een interessante afzetmarkt.

In totaal telde Nederland vorig jaar 1,2 miljoen bedrijven, waarvan bijna 111 duizend firma's een of meer producten naar het buitenland verscheepte. Bij 67.500 van deze bedrijven (5,6 procent) ging het om meer dan 5000 euro aan goederen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gezien de waarde wordt het meest verdiend aan de export van machines en machine-onderdelen. Die markt leverde vorig jaar een kleine 16 miljard euro op, bleek eerder deze maand. Ook de metaalsector en sierteelt leveren winstgevende exportproducten.

VS valt op

Wat betreft de afzetmarkten valt met name de Verenigde Staten op. In 2018 exporteerden 8900 bedrijven goederen naar dat land, ruim een kwart meer dan vier jaar geleden. Zij exporteerden samen voor 23,8 miljard euro naar de VS, ruim 20 procent meer dan het jaar ervoor.

Zo'n 70 procent van deze bedrijven is actief in de handel, industrie of de bouw. Populaire producten zijn gespecialiseerde machines (denk aan chipmachines van ASML en NXP), chemische producten en voedingsmiddelen en dranken, zoals bier. Verder zetten zakelijk dienstverleners steeds meer producten af in de VS.

Volgens onderzoeker Marjolijn Jaarsma van het CBS ligt dat met name aan het feit dat de economie in de VS sneller groeit dan in Europese landen. "In de EU gaat het vaak om 1 of 2 procent, maar de echte groei vind plaats in landen die verder weg liggen, zoals Amerika. Dat zorgt voor een sterkere vraag waarvan Nederlandse exporteurs mee profiteren."

Buurlanden

Hoewel veel exporteurs meerdere exportbestemmingen hebben, zijn veruit de meeste bedrijven actief binnen Europese (buur)landen. In de top vijftien landen waarmee de meeste bedrijven handelen, staat alleen de VS als niet-Europees land op plek 13.

Nederlandse bedrijven weten die andere economische grootmacht, China, nog nauwelijks te vinden. Zo exporteren er meer bedrijven naar Luxemburg dan naar China, dat gezien het aantal exporteurs op plaats 27 staat. Wel is de waarde van die goederenexport naar China een stuk groter dan die van Luxemburg.

De meeste Nederlandse exporteurs zijn actief in Duitsland (38.000) en België, dat met 42.000 de ranglijst aanvoert.

Bron • RTL Z