Bedrijven

Stemming over vrouwenquotum voor bedrijfsleven uitgesteld, SP niet akkoord

RTL Z • 26 november 2019 13:03 @rtlz

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissenwil een toezegging voor alle vrouwen, niet alleen voor de boardroom. Beeld © ANP

Een voorstel om een bindend vrouwenquotum in te stellen in het bedrijfsleven wordt deze week toch niet in stemming gebracht. Het was vandaag nog niet duidelijk of er een meerderheid is voor het plan van D66 en CDA. Cruciaal is de steun van de SP, maar die partij is voorlopig nog niet akkoord.

Het voorstel voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven is gebaseerd op een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Omdat het 'streefcijfer' van 30 procent de afgelopen jaren niet vaak genoeg werd gehaald, adviseerde de SER een verplicht quotum in te stellen van 30 procent vrouwen in raden van commissarissen.

Lege plek alleen voor vrouw

Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) dienden vorige week een motie in om dat advies integraal over te nemen. Daarin pleiten voor het eerst ook werkgevers voor een bindend quotum.

Het gaat om een zogeheten ingroeiquotum. Als een raad van commissarissen minder dan 30 procent vrouwen telt en er een positie vrijkomt, mag deze positie niet door een man worden vervuld. Totdat er een geschikte vrouw is gevonden, blijft de stoel leeg.

SP wil oplossing voor alle vrouwen

Of het voorstel een meerderheid haalt, hangt af van de SP en die partij is nog niet akkoord, stellen bronnen tegen onze Haagse redactie. Achter de schermen wordt nog gesproken over hoe het quotum eruit zou moeten zien.  

De SP is voor een strenger quotum. Fractievoorzitter Lilian Marijnissen zei bij WNL op Zondag dat het 'belangrijk is dat er een toezegging komt voor alle vrouwen, niet alleen in de boardroom'.

Volgende week staat ook nog een debat over emancipatie op de agenda. CDA en D66 hebben besloten hun kruit droog te houden tot na dat debat, bericht het ANP.

Bron • RTL Z / ANP