Bedrijven

Franchisenemers Sandd naar de rechter om postfusie: 'We worden genegeerd'

Malin Kox • 12 november 2019 15:35 @malinkathe

Beeld © Archieffoto ANP

Nee, de franchisenemers van postbezorger Sandd zijn niet tégen de fusie met PostNL. Maar ze zijn wel tegen de voorwaarden van de samenvoeging zoals die er nu liggen, want: "Daarin is geen ruimte voor ons."

Daarom stappen de 9 franchisenemers naar de rechter. In totaal hebben zij 450 mensen in dienst. Via de franchisenemers bezorgen nog eens 3000 postbodes brieven en pakjes van Sandd.

Alsnog compensatie

Voor al deze mensen is in de fusie met PostNL geen plek ingeruimd, zegt Mario de Koning, de voorzitter van de Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS), tegen RTL Z. De franchisenemers van Sandd bedienen samen meer dan 20 procent van het netwerk van Sandd.

"Van Sandd hebben we schriftelijk bevestigd gekregen dat zij de contracten in Q1 van 2020 op gaan zeggen, terwijl die nog drie tot vier jaar lopen. Dat kan natuurlijk als er een compensatie tegenover staat, maar dat is nu niet zo", aldus De Koning.

Met de rechtszaak hopen de franchisenemers alsnog een overgangsregeling of schadeloosstelling te krijgen. Ook willen ze dat rekening wordt gehouden met de belangen van hun 3000 postbezorgers, net zoals is gedaan met de bezorgers die bij Sandd in dienst zijn.

Praten over franchisers

De Koning zegt dat ze als franchisenemers al in augustus hun vragen bij Sandd en PostNL hebben neergelegd over de voorgenomen fusie. Toen was nog niet eens duidelijk of die door zou gaan.

"Eind september gaf staatssecretaris Mona Keijzer haar toestemming, op 1 oktober waren PostNL en Sandd eruit", zegt De Koning. "Maar voor de aandelenoverdracht werd pas op 22 oktober getekend. En ook toen pas zei Sandd dat ze met PostNL over ons mochten praten."

Genegeerd

Dat leidde nergens toe. Ook de afgelopen weken zijn De Koning en zijn collega's in gesprek gebleven met hun franchisegever. "Maar we worden gewoon genegeerd."

Tot maandag 1 november 12.00 uur hadden de twee fuserende postbedrijven de tijd om eruit te komen met de franchisenemers, zegt de voorzitter. "We hebben alleen geen reactie gekregen, dus we konden niets anders doen dan beroep aantekenen."

Individuele gesprekken met PostNL

PostNL zegt dat ze zo snel mogelijk met de individuele franchisenemers in gesprek willen. "We willen dat individueel doen omdat de behoefte per regio verschillend is en we roepen de vereniging dan ook op om die toekomstige samenwerking een kans te geven", zegt een woordvoerder van PostNL.

De overnemende partij wil met alle 9 franchisenemers in gesprek. Die gesprekken moeten nog worden gepland de komende weken, omdat PostNL de integratie met Sandd begin 2020 wil hebben afgerond.

Gesprekken met de bezorgers die via de franchisenemers werken, zijn vooralsnog niet aan de orde.

Bron • RTL Z