Bedrijven

Stembegeleiding slechtzienden bij ING: 'Uw saldo is ontoereikend'

RTL Z • 07 november 2019 16:40 @rtlz

Archieffoto. Beeld © ANP

ING heeft 870 geldautomaten geschikt gemaakt voor mensen die niet goed kunnen lezen of visueel beperkt zijn. De bank heeft daarvoor vandaag software geïnstalleerd op de automaten.

Het gaat om ongeveer twee derde van de automaten van ING. 474 automaten krijgen de update niet. De automaten die wel geschikt zijn gemaakt staan bij Albert Heijn en op Schiphol. 

Stembegeleiding in hele proces

"Het is heel handig voor mensen die blind of slechtziend zijn of om een andere reden niet goed kunnen lezen", zegt Karin van der Pol, woordvoerder van ING. "Zij kunnen een koptelefoon in de automaat pluggen, daarna worden ze met spraak door het hele proces geleid." 

Klanten hoeven ook geen gebruik te maken van het beeldscherm. De stem geeft je alle keuzes en legt uit welke knoppen wel of niet ingedrukt moeten worden. Ook wordt voorgelezen wat voor bedragen je uit de muur kan trekken. 

Nieuwe automaten

De drie grote banken voegen hun geldautomaten gefaseerd samen in een nieuwe automaat: de geldmaat. Volgens ING komt de spraakfunctie niet direct op alle Geldmaten, maar in ieder geval wel op de automaten die ING nu al een update heeft gegeven. 

Eind 2020 moeten de eigen automaten van de banken verdwenen zijn en vervangen zijn voor de Geldmaat. Daarbij verdwijnen er op sommige plekken automaten, waar er bijvoorbeeld van verschillende banken meerdere automaten vlakbij elkaar zitten. Op andere plekken worden automaten bijgeplaatst.

Bron • RTL Z