Bedrijven

Lufthansa schrapt 1300 vluchten door staking, ook reizigers Schiphol de dupe

06 november 2019 20:42

Beeld ©

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt donderdag en vrijdag 1300 vluchten vanwege een staking van het cabinepersoneel. Ook een tiental vluchten tussen Schiphol en München en Frankfurt wordt donderdag getroffen door de staking, zo blijkt uit een overzicht op de site van Lufthansa. Het cabinepersoneel strijdt voor een hoger loon.

Lufthansa probeerde de staking via de rechter te verbieden.  Die gaf de luchtvaartmaatschappij echter geen gelijk, ook verloor Lufthansa het hoger beroep dat tegen die beslissing was ingesteld.

Als voorbereiding op de staking had Lufthansa zijn klanten al ruime omboekmogelijkheden aangeboden. Zo konden ze binnenlandse vluchten omzetten in treinreizen of hun vlucht naar een andere dag omzetten.

In totaal voert Lufthansa normaal gesproken 3000 vluchten per dag uit op donderdag en vrijdag. Donderdag zet het bedrijf een streep door 700 vluchten, vrijdag gaat het om 600 stuks. Op de website is te zien welke vluchten wel doorgaan.

Conflict met bond

Het cabinepersoneel wordt vertegenwoordigd door vakbond Ufo. Lufthansa ligt al langere tijd met deze vakbond in de clinch en erkent Ufo ook niet als gesprekspartner. Lufthansa en de bond leken eerder overeenstemming over een nieuwe cao bereikt te hebben. Lufthansa zou 2 procent extra salaris betalen, Ufo had slechts 1,8 procent geëist. Onmiddellijk daarna voegde Ufo verdere looneisen toe, die Lufthansa onmiddellijk van de hand wees.

Eind oktober staakte het cabinepersoneel bij de Lufthansa-dochters ook al. 

Ook in Nederland ruzien luchtvaartmaatschappijen en personeel over de cao. Na verschillende acties werd in oktober een cao afgesloten tussen het grondpersoneel van KLM en de directie. Naast het grondpersoneel van KLM laat ook het cabinepersoneel zich horen. Dat heeft nog geen nieuwe cao. 

Bron • RTLZ