Bedrijven

Verzoek aan Facebook en Google: stop met politieke advertenties in VK

Chris Koenis • 04 november 2019 20:29 @chriskoenis

Facebook topman Mark Zuckerberg. Beeld © EPA

Ruim vijf weken voor de Britse verkiezingen doet een groep Britse organisaties en onderzoekers een oproep aan de topmannen van Facebook en Google: stop tijdelijk met het tonen van politieke advertenties in ons land.

De vrees is dat gerichte politieke advertenties op social media een te grote invloed hebben op de verkiezingsuitslag op 12 december. Dan organiseren de Britten vervroegde verkiezingen die grotendeels in het teken staan van brexit.

Volgens de organisaties ontbreekt op dit moment wetgeving omtrent politiek adverteren op sociale platforms zoals Facebook, YouTube en Twitter, dat vorige week bekend maakte om per 22 november helemaal te stoppen met politieke reclames.

"Deze wetgevende zwarte vlek is met name zorgwekkend in het licht van het recente beleid van Facebook om toe te staan dat politici openlijk desinformatie in advertenties mogen publiceren", schrijven onder meer Mozilla, Doteveryone, Open Data Institute en Sheffield University in een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg en Google-topman Sundar Pichai.

Facebook-personeel boos

Dit laatste leidde ook tot groot ongenoegen binnen Facebook zelf. In een zeldzaam statement eiste een groep personeelsleden eind vorige maand dat het bedrijf leugens in politieke advertenties gaat verbieden.

Volgens de ondertekenaar van de Britse brief is het vaker voorgekomen dat politieke advertenties in verkiezingstijd even niet mochten. Voorbeelden zijn het Ierse referendum van vorig jaar en verkiezingen in Israël en Canada.

Bron • RTL Z