Bedrijven

Overnamestrijd Just Eat verhardt: Prosus wil in gesprek met beleggers

Chris Koenis • 28 oktober 2019 19:33 @chriskoenis

Een bezorger van Just Eat onderweg in de Welshe hoofdstad Cardiff. Beeld © Getty

Technologiefonds Prosus wil graag in gesprek met de aandeelhouders van Just Eat en hen overhalen met een aantrekkelijke premie en toekomstplannen. Daarmee moet het Nederlandse Takeaway.com worden afgetroefd in de overnamestrijd van de Britse maaltijdbezorger.

Het Zuid-Afrikaanse Prosus, dat is genoteerd aan de Amsterdamse beurs, bood onlangs 4,9 miljard pond (5,7 miljard euro) voor de aandelen van Just Eat. Prosus heeft al langer een belang in een aantal vergelijkbare bedrijven, waaronder Delivery Hero, iFood en Swiggy.

Met dat bod ontketende het bedrijf een overnamestrijd met Takeaway.com van oprichter Jitse Groen. Hij wil graag dat zijn bedrijf fuseert met Just Eat en daar bereikte hij afgelopen zomer ook een principe-akkoord over. Onderdeel van die deal is een aandelenruil, die in totaal circa 5 miljard pond waard zou zijn.

Verzet groeit 

De leiding van Just Eat wil graag dat aandeelhouders instemmen met het bod van Takeaway en noemde de door Prosus geboden prijs te laag. Volgens de Britten zou de deal met Takeaway meer waarde bieden. Maar ondertussen liggen verschillende aandeelhouders dwars. Zij verzetten zich tegen de voorwaarden van de fusie.

Om nog meer olie op het vuur te gooien, wil Prosus nu in gesprek met de aandeelhouders van JustEat. Het bedrijf laat weten dat er een aantrekkelijke premie van 20 procent wordt geboden en dat het bovendien van plan is te investeren in Just Eat. Daarbij moet er waarde worden gecreëerd door operationele risico's te verwijderen, aldus een verklaring van de dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse Naspers.

Bron • RTL Z / ANP