Bedrijven

Verzekeraars sporen recordaantal fraudeurs op: 'We zijn steeds effectiever'

23 oktober 2019 06:47

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Verzekeraars hebben afgelopen jaar bijna 13.000 gevallen aangetoond waarin iemand verzekeringsfraude heeft gepleegd.

Om precies te zijn: het ging om 12.879 gevallen. Dat is 12 procent meer dan in 2017. Sinds er fraudecijfers worden bijgehouden, lag dit aantal nog nooit zo hoog, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Of er meer fraude wordt gepleegd, dat is moeilijk om te zeggen, zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. "We weten wel dat dit een fractie is van het totaal. Maar het is in ieder geval heel goed om te constateren dat we steeds beter zijn om die fraude op te sporen, dus we zijn steeds effectiever."

Het verbond baseert zich op cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Verzekeraars hebben afgelopen jaar 45.000 signalen van fraude onderzocht, waarbij dus bij een kwart van de zaken fraude is vastgesteld. Daarmee hebben verzekeraars in 2018 gezamenlijk 82 miljoen euro bespaard.

Zakelijke verzekeringen

Voor het eerst komt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit ook met cijfers over fraude met zakelijke verzekeringen. Vorig jaar hebben verzekeraars 2500 onderzoeken uitgevoerd naar mogelijke fraude door ondernemers.

Daarbij is uiteindelijk 595 keer bewezen dat er fraude was gepleegd. Voorbeelden hiervan zijn het in scene zetten van overvallen en inbraken of het in brand steken van een eigen bedrijfspand.

Het tegengaan en opsporen van fraude is belangrijk omdat volgens de verzekeraars elk gezin door dit soort bedrog gemiddeld tientallen euro's per jaar te veel premie betaalt.

Direct door naar het OM

Overigens doet het verbond mee aan een experiment van de politie en het Openbaar Ministerie. Verzekeraars sturen fraudegevallen direct door naar het OM.

Het OM beoordeelt dan of de zaak naar de strafrechter gaat. De rechter moet nog wel beoordelen of deze methode juridisch wel mag.

Bron • RTL Nieuws / ANP