Bedrijven

Afstraffing voor Sligro dat nog niet profiteert van Heineken-deal

Paul le Clercq • 17 oktober 2019 12:29 @Paul_le_Clercq

Sligro rekent op een forse winstdaling over heel 2019. Beeld © ANP

De overname van de groothandelsactiviteiten van Heineken brengen Sligro nog niet wat het ervan had verwacht. Daardoor zal de winst van de levensmiddelengroothandel in het tweede halfjaar en daarmee over heel 2019 flink dalen. Beleggers zijn bijzonder teleurgesteld en de koers daalt zo'n 10 procent.

Sligro verzorgt voor een periode van 15 jaar de logistiek van Heineken voor de Nederlandse horeca (afgezien van bier dat met een tankauto wordt geleverd), maar dat loopt nog helemaal niet lekker.

Zo lukt het Sligro nog niet om bedrijven die klant waren bij zowel Sligro als Heineken met één keer rijden te bevoorraden en er wordt ook nog niet één factuur gestuurd, terwijl dat wel de bedoeling was. De omzet aan die klanten daalt dan ook sterk. Dat komt deels door de breuk met de voormalige wijnleverancier van Heineken. 

Autonome omzetdaling

De omzet van Sligro steeg in het derde kwartaal weliswaar met ruim 2 procent, maar dat was te danken aan de omzet die het erbij kreeg dankzij de overname van de Heineken-klanten. Maar door de hierboven genoemde problemen had die overname een drukkend effect op de 'eigen (autonome) omzet', die daalde met 3,2 procent. 

Daar komt nog bij dat de autonome omzet in België met bijna 5 procent steeg, zodat de autonome omzetdaling in Nederland in feite nog groter was dan de gemelde 3,2 procent. De omzet komt nog voor 90 procent uit Nederland.

Sligro maakt nog geen winstcijfers bekend, daarvoor moeten beleggers wachten tot 2 januari. 

Koersval

Beleggers zijn bijzonder teleurgesteld: de koers van Sligro keldert met ruim 10 procent. Daarmee staat de koers nu op het laagste niveau sinds begin januari 2013.

Dat komt doordat het bedrijf denkt dat de problemen de rest van het jaar en ook een deel van volgend jaar zullen spelen. Tegelijkertijd worden voor een aantal projecten kosten gemaakt, terwijl de opbrengsten nog beperkt zijn.

Forse daling resultaat

Voor heel 2019 rekent Sligro op een ebitwinst (vóór aftrek van rente en belastingen) van 40 miljoen tot 45 miljoen euro. Dat betekent een afname van tussen de 15 en 25 procent in vergelijking met de 53 miljoen euro van 2018.

Zonder rekening te houden met eenmalige lasten in relatie tot de verkoop van EMTÉ-supermarkten en de organisatieaanpassingen was de ebitwinst in 2018 zelfs 82 miljoen euro, zodat een halvering van de ebitwinst dreigt. 

Vanaf volgend jaar denkt Sligro wel geleidelijk omzetherstel en kostenbesparingen te kunnen behalen. De verloren wijnomzet wordt 'gestaag' teruggewonnen, terwijl het samenvoegen van panden van Sligro en die van de Heineken is begonnen.

Bron • RTL Z