Bedrijven

Meer omzet, minder winst voor ASML

16 oktober 2019 07:19

Beeld © ANP

ASML heeft in het derde kwartaal, ondanks de handelsoorlog, de omzet op weten te voeren tot 3 miljard euro. De winst daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar wel flink, naar 627 miljoen euro.

De resultaten van de chipmachinefabrikant zijn ongeveer in lijn met de verwachtingen van het bedrijf zelf en van analisten. ASML kondigde ook aan voortaan weer op halfjaarlijkse basis dividend te gaan uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Meer marge

Ten opzichte van het tweede kwartaal wist ASML de marge wat te verhogen, van 43 procent naar 43,7 procent, en er werden meer chipmachines verkocht. Daardoor steeg de omzet van ruim 2,5 miljard euro naar bijna 3 miljard. De winst ten opzichte van het vorige kwartaal steeg van 476 miljoen euro naar 627 miljoen.

Maar als we kijken naar hetzelfde kwartaal in 2018, zijn de cijfers iets minder positief. Toen wist ASML namelijk nog een winst van 680 miljoen euro in de boeken te zetten. De omzet steeg wel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die bleef toen steken op iets minder dan 2,8 miljard euro.

Dividend

ASML houdt zijn verkoopprognose voor het hele jaar ongewijzigd. In het vierde kwartaal stijgt de omzet door naar verwachting tot 3,9 miljard euro, met een brutomarge tussen de 48 en 49 procent.

In verband met de aanpassing van het dividendbeleid kondigde ASML ook zijn interim-dividend aan. Dat komt uit op 1,05 euro per gewoon aandeel en wordt uitgekeerd in november.

Bron • RTL Z / ANP