Bedrijven

Geplaagd Nissan haalt nieuwe topman uit China

RTL Z • 08 oktober 2019 15:08 @rtlz

Een Nissan Leaf. Beeld © ANP

Autofabrikant Nissan heeft eindelijk een nieuwe topman. Het Japanse bedrijf wordt voortaan geleid door Makoto Uchida, momenteel verantwoordelijk voor de activiteiten van Nissan in China. Nissan, dat samen met Mitsubishi en Renault een alliantie vormt, wordt al lange tijd geplaagd door een fraudezaak rond topman Carlos Ghosn.

Bijna een jaar na de arrestatie van Ghosn hoopt Nissan met de nieuwe topman in rustiger vaarwater te komen. Ghosn, oud-voorzitter van Nissan en voormalig topman van Renault, zou miljoenen dollars van Nissan hebben weggesluisd en zat daarvoor maanden vast.

Vorige maand schikte hij met de Amerikaanse beurswaakhond en ging hij akkoord met een geldstraf van een miljoen dollar. Zijn strafzaak loopt nog.

De nieuwe CEO van Nissan Makoto Uchida. Beeld © Nissan

China belangrijk

Nissan kiest voor Makoto Uchida omdat hij leiding gaf aan een van de belangrijkste overzeese markt. De Japanner volgt de tijdelijke bestuursvoorzitter Yasuhiro Yamauchi op. Uchida zat al in de top van Nissan, maar mag daar nu leiding gaan geven. Hij werkt sinds 2003 bij Nissan.

Ondertussen vallen de verkoopcijfers van Nissan al langer tegen. Vooral in de VS gaat het niet goed. Wereldwijd worden er daarom 12.500 banen geschrapt.

Daarnaast heeft Nissan niet alleen last van de fraudezaak rond Ghosn. Ook twee andere topbestuurders, Greg Kelly en Hiroto Saikawa, werden in verband gebracht met fraude. Die laatste moest daarom vorige maand opstappen.

Bron • RTL Z