Bedrijven

Ondanks stakingen meer passagiers voor KLM in september

08 oktober 2019 09:17

Actievoerend personeel van KLM op 2 september 2019. Beeld © ANP

KLM heeft ondanks stakingen van grondpersoneel afgelopen maand meer passagiers vervoerd. Al met al verwelkomde de maatschappij, die gisteren haar 100-jarig bestaan vierde, ruim 3,1 miljoen reizigers. 

In vergelijking met vorig jaar komt dat neer op ruim 5 procent groei. Door stakingen vielen de voorbije maand tientallen KLM-vluchten uit. Een deel van het personeel legde gedurende drie dagen voor enkele uren het werk neer. Dit zadelde KLM op met een schadepost van enkele miljoenen. 

Vliegtuigen van KLM zaten afgelopen maand in doorsnee voor 90 procent vol. Daarmee was KLM iets effectiever dan een jaar eerder toen 89,7 procent van de stoeltjes bezet was. Het aantal beschikbare stoelen steeg met 4 procent.

Minder passagiers Air France

Bij zusteronderneming Air France daalde de reizigersstroom de voorbije maand met 1 procent op jaarbasis tot iets minder dan 4,5 miljoen passagiers. Wel zaten vliegtuigen van de Franse maatschappij iets voller. In doorsnee was 87,4 procent van de stoeltjes bezet, tegen 86,6 procent een jaar eerder.

Transavia maakte de sterkste passagiersgroei door. Met een totaal van bijna 1,8 miljoen reizigers was sprake van een toename van 5,4 procent, waarbij vliegtuigen in doorsnee voor 94,5 procent vol zaten.

Minder vracht

Air France-KLM zag de totale passagiersstroom in september met 2,2 procent stijgen tot 9,3 miljoen personen. De omzet per gevlogen kilometer per stoeltje, een belangrijke graadmeter voor efficiëntie, viel 3,1 procent hoger uit.

Bij de vrachtdivisie van de luchtvaartonderneming was sprake van een krimp van het vervoerd volume met bijna 4 procent. De vrachtruimen zaten in doorsnee voor 57 procent vol.

Bron • RTL Z / ANP