Bedrijven

Hongkong Exchange trekt bod 33 miljard euro op Londense beurs in

Michaël Niewold • 08 oktober 2019 07:34 @michaelniewold

Het hoofdkantoor van HKEX in Hongkong. Beeld © AFP

De Londense beurs wordt niet overgenomen door de concurrent uit Hongkong. Het bedrijf Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd (HKEX) trekt het bod van omgerekend 33 miljard euro in.

Dat doet het bedrijf omdat het er niet in geslaagd is het bestuur van de Londen Stock Exchange Group (LSE) te overtuigen van het bod, meldt het bedrijf in een persbericht.

Het bod van het bedrijf uit Hongkong verdwijnt daarmee bijna net zo snel als het er was. Op 11 september maakte het bedrijf bekend dat het de branchegenoot uit Londen wilde overnemen. Als dat zou lukken, zou dat een van de grootste financiële dienstverleners ter wereld hebben gecreëerd.

'Teleurgesteld'

Volgens het beursbedrijf zou de combinatie van de twee beurzen 'strategisch aantrekkelijk' zijn geweest. "HKEX is teleurgesteld dat het niet in staat is geweest om met het management van de London Stock Exchange op één lijn te komen om dit plan te realiseren", luidt de verklaring.

Naar verluidt zou HKEX nog overwogen hebben om de prijs op te voeren.

Overname Revinitif annuleren

De deal lijkt te zijn stukgelopen op de eis die HKEX had gesteld aan hun bod. Als het door zou gaan, zou LSE de overname van databedrijf Revinitif moeten annuleren. 

Deze leverancier van financiële informatie, ooit eigendom van Thomson Reuters, werd in augustus voor 25 miljard euro overgenomen door LSE. Die overname is alleen nog niet helemaal afgerond, en HKEX wilde dat deze zou worden afgeblazen. 

Er kwam bovendien felle kritiek van buitenaf op de plannen. Britse, Chinese en Italiaanse autoriteiten waren kritisch. De Britse en Italiaanse, waar LSE een meerderheidsbelang in de beurs in Milaan bezit, omdat ze HKEX als Chinees bedrijf zien. De Chinese autoriteiten zijn juist kritisch op Hongkong en willen de banden van de Londense beurs met die in Shanghai beschermen.

Bron • RTL Z