Bedrijven

Farwerck nieuwe topman KPN na debacle met Belgische kandidaat

Michaël Niewold • 01 oktober 2019 07:45 @michaelniewold

Joost Farwerck, de nieuwe topman van KPN. Beeld © ANP

Joost Farwerck, sinds 2014 operationeel directeur bij KPN, wordt de nieuwe topman bij het telecombedrijf. Dat kiest daarmee toch voor een ceo uit de eigen gelederen, na het debacle met de Belgische Dominique Leroy. Financieel topman Jan Kees de Jager gaat weg, hij wordt vervangen door Chris Figee die overkomt van verzekeraar ASR.

Farwerck kan dus meteen aan de slag, hij is op dit moment al tijdelijk topman na het vertrek van Maximo Ibarra. Die had gisteren zijn laatste werkdag bij het telecombedrijf. Farwerck zal op 1 december officieel benoemd worden door de raad van commissarissen.

Mogelijke handel met voorkennis 

Eigenlijk zou Dominique Leroy die dag als ceo aan de slag gaan. Maar omdat zij in België wordt onderzocht vanwege mogelijke handel met voorkennis, besloot KPN om haar toch niet te benoemen.

Leroy was topvrouw bij het Belgische Proximus en zou vlak voordat werd aangekondigd dat ze bij KPN zou gaan werken, aandelen-Proximus hebben verkocht. Toen zou ze al met KPN hebben gesproken. 

De Jager gaat ondernemen

Farwerck zit al sinds 2013 in de top van het bedrijf, een jaar langer dan financieel topman Jan Kees de Jager.

De Jager vertrekt op 1 maart volgend jaar, volgens het persbericht om zijn ondernemerscarrière te vervolgen. "Ik kijk ernaar uit om nieuwe internationale ondernemerskansen na te jagen", stelt De Jager in een geschreven statement.

Na 1 maart blijft De Jager nog wel beschikbaar als adviseur om opvolger Figee in te werken. Die begint op 1 februari. 

Vertrek De Jager 'verrassend'

Dat Jan Kees de Jager opstapt is verrassend, zegt Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z. Hij denkt niet dat de benoeming van Farwerck de oorzaak is, maar dat De Jager het besluit al heeft genomen toen KPN besloot om Leroy te benoemen. 

"Ik denk niet dat hij nu ineens dacht: oh, Dominique komt niet, dan kan ik de baas worden", zegt Schoenmaker. "Waarom ik dat denk? Omdat ze nu al een opvolger voor De Jager hebben en die heb je niet binnen 24 uur binnen."

Loonstrookjes

De 54-jarige Farwerck gaat flink meer verdienen dan hij deed als coo én als zijn voorganger Ibarra. Die laatste kreeg vorig jaar 657.000 aan vast salaris, de nieuwe topman krijgt een vast salaris van 875.000 euro per jaar, een verhoging van 33 procent. 

Vorig jaar ontving Farwerck 625.000 euro aan vast salaris, hij gaat er dus ten opzichte van z'n oude salaris 40 procent op vooruit. Met bonussen en pensioenbijdrage erbij kreeg hij in 2018 in totaal ruim 1,3 miljoen euro overgemaakt, blijkt uit het jaarverslag

De nieuwe cfo Figee gaat er helemaal op vooruit. Zijn basissalaris bij ASR was vorig jaar 529.000 euro, bij KPN gaat hij 675.000 euro verdienen. Dat is een kleine loonsverhoging ten opzichte van de 668.000 die De Jager ontving.

Belangrijker voor Figee: bij KPN is hij niet gebonden aan een bonusplafond zoals bij de verzekeraar. 

Meer mensen aan de top

KPN verandert verder het nodige in het management. Er komen extra functies bij in de raad van bestuur met portefeuilles business, technologie personeelsbeleid. 

De nieuwbakken bestuurders zijn Marieke Snoep, Jean Pascal van Overbeke, Babak Fouladi en Hilde Garssen. De eerste drie gaan 650.000 euro per jaar verdienen, Garssen krijgt een salaris van 500.000 euro. 

Bron • RTL Z